A megfelelő sport kiválasztása gyerekeknek

A sport az egészséges életmódhoz tartozik, amit már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni, ezáltal a kisemberek számára természetessé válik a rendszeres mozgás. A gyermekünk számára kiválasztani egy sportágat nem könnyű, több mindent figyelembe kell vennünk.

[wp_ad_camp_1]

Először is a testalkatot, a gyermek természetét, valamint érdeklődési körét. Fontos az állóképesség, az hogy mennyire erőteljes, és egyes testrészeinek izomzata milyen erős. Ez mellett lényeges, az ügyesség is, például az egyensúlyérzék. A sportág kiválasztásában ismerkedjünk meg az adott típus kockázataival, hogy mekkora sérülések érhetik a gyereket, illetve milyen tartós károsodásokat okozhat, viszont tartsuk szem előtt, hogy a rendszeres edzésekkel, ezek kikerülhetetlenek. Mindenképp tudakozódjunk, hogy milyen életkorra ajánlják egyes sportágak elkezdését. Ezzel megkímélhetjük a kudarcoktól. A szülők számára, arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes sportágak bizony nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek, gondolkodjunk el rajta, hogy ezt tudjuk-e finanszírozni.

Sport gyerekeknek
Sport gyerekeknek

A kiskorban elkezdett sportnak mindenképp könnyűnek kell lennie, a versenyszerű sportolással egy ideig várnunk kell. A megterhelő mozgás befolyással lehet a gyermek testének fejlődésére, az izmait és a csontvázrendszert illetően. Sokan esnek abba a hibába, hogy mint szülők, olyan sportágat választanak, ami az ő régi álmuk volt, vagy ezen keresztül szeretnék gyermeküket híressé tenni. Az ilyen érzelmeket félre kell tenni, hisz attól, hogy mi vagyunk a szülei, nem biztos, hogy neki is ugyanaz az érdeklődési köre. Az első és legfontosabb: nem szabad olyant ráerőltetni, amit nem szeret. Akinek lehetősége van rá, igyekezzen minél több típusú sportágat megismertetni vele, ha lehetőség van, pár alkalommal próbálja is ki, és egy idő után már ő maga fog tudni dönteni arról, hogy mit is szeret jobban, esetleg milyen csoportban érzi jól magát.