A mediterrán építészet

Körülbelül egy évszázadon keresztül a mediterrán építészet nagy divat volt, különösen az Egyesült Államokban. Valójában a mediterrán ház terveit az 1920-as években láttak először az Egyesült Államokban, népszerűsége pedig azóta egyetlen évtized után jelentősen megnőtt. Mint láthatjuk, az Egyesült Államok mediterrán építészetét nagymértékben az olasz és a spanyol vonalak ihlették.

[wp_ad_camp_1]

A mediterrán stílus a magánházak esetében gyakran megtalálható a kaliforniai régióban. Általában azonban ez a sajátos építészeti stílus az egész országban megtalálható. Mára a mediterrán házak megtalálhatók néhány modernizációval együtt. Ezeknek az épületeket kanyargós ablakokkal, oszlopokkal és ívekkel tervezték, hogy kitűnjön a többi lakástól. Ezek az elemek általánosak, függetlenül attól, hogy az olasz vagy a spanyol stílus ihlette-e őket. Ennek ellenére vannak jelentős különbségek a spanyol és az olasz építészet között. A mediterrán épületek teteje alacsony kialakítású. A legnépszerűbb megoldás az agyag csempe elhelyezése ezen a tetőn. Ezek a lapok általában piros színűek. Ezen csempék hordószerű kialakítása elősegíti az esővíz egyenletes áramlását.

Mediterrán építészet
Mediterrán építészet

A tipikus mediterrán épületek általában fehér színűek. Általában egész évben jelentős mennyiségű napsütés érkezik a mediterrán térségben. A fehér szín a legjobb megoldás a túlzott napfény visszaverésére és az enyhe hőmérséklet fenntartására a házban. Pontosan ezért használják a stukkót a mediterrán épületek falain. A színeken kívül a stukkó megvédi a falakat a szélsőséges időjárási körülményektől. A szabadtéri helyiséggel kapcsolatban a tipikus mediterrán lakóépületeknek általában hatalmas alapjaik vannak, amelyek kiterjedt kertekből állnak. Ez ellentétes a tipikus gyarmati házakban található kisebb tornácokkal.