A legnépszerűbb nevek

Vajon melyek voltak és melyek most a legnépszerűbb nevek az országban? Mikor ünneplik a legtöbben a névnapjukat? Egészen a negyvenes, ötvenes évekig visszamenve, a ma már klasszikusnak számító nevek voltak a legnépszerűbb férfinevek, mint a János, a Sándor, a György és a József. Ezek tradicionális magyar nevek, már a 19. században is igen gyakoriak voltak.

[wp_ad_camp_1]

Többségük görög és héber eredetű nevek. Mind a négy világszerte használt gyakori férfinév. Angolul John, Alex, George és Joseph. Magyarországon mind a mai napig sok ezren ünneplik névnapjukat ezeken a neveken. Ugyanezen időszakban a leggyakoribb női nevek a Mária, Erzsébet, Katalin és Éva voltak. A nyolcvanas, kilencvenes évekre új, bár már korábban is használt nevek kerültek előtérbe, a férfiaknál a Gábor, Péter, Tamás, Attila, Ádám lettek a legnépszerűbbek, míg a nőknél a Katalin, Anita, Ágnes és az Andrea nevek. Ezek még nem mutatnak jelentős eltérést a korábbi keresztnevektől, hisz ezek a nevek ugyan nem voltak korábban olyan népszerűek, mégis általánosan használták őket.

Nevek - Te melyiket választanád?
Nevek – Te melyiket választanád?

A 2000-es évektől főleg a nyugati kultúra és filmvilág hatásainak következtében a tradicionális magyar nevek háttérbe szorultak és olyan új nevek honosodtak meg, amelyek korábban nem voltak használatosak. Egyes manapság adott keresztneveknek még névnapjuk sincs a naptárban. A fiúknál a Benett, a Dominik vagy a Milán igen népszerű lett, a lányoknál pedig a Hanna, a Jázmin és a Hanga.