A legismertebb kártyajátékok a világon

Nekünk, magyaroknak szerencsénk van, hiszen saját kártyával is rendelkezünk, amellyel olyan népszerű játékokat játszhatunk már általános iskolás korunktól kezdve egészen időskorunkig, mint az ulti, a snapszer, a felsős, a makaó, a kurucos vagy a zsírozás. Azonban bármilyen érdekesek ezek a játékok és bármilyen sokoldalú a mi kártyánk, azért azt nem mondhatnánk, hogy Tell-kártya a világ minden pontján ismeretes lenne. De akkor vajon mivel is ütik el az időt más népek, amíg mi épp snapszerezünk?

[wp_ad_camp_1]

A legnépszerűbb kártyának minden kétséget kizáróan a francia kártya nevezhető, amelynek számtalan felhasználási módja ismeretes széles körben. Egy pakli francia kártyával óriási pénzösszegeket nyerhetünk vagy veszíthetünk, feldobhatjuk a hangulatot egy baráti összejövetelen tét nélküli menetekkel, de akár egyedül is elszórakozhatunk a segítségével unalmasabb, magányos óráinkban. Ez utóbbi esetben kitűnő választás lehet például a pasziánsz, amely lehetővé teszi, hogy akkor is jól érezzük magunkat, ha épp egyedül vagyunk. A játék célja, hogy huszonöt lap felhasználásával, különböző lapkombinációk kialakításával minél több pontot érjünk el. Ha elnyeri tetszésünket ez a játék, akár másokkal együtt is játszhatjuk, csupán a paklik számát kell növelnünk: ahány játékos, annyi pakli francia kártyára lesz szükség.

Kártyajáték
Kártyajáték

A leghíresebb játékok egyike vitathatatlanul a póker, amelynek számos formája ismeretes, csakhogy néhányat említsünk, népszerűnek mondható például a Texas Holdem, az Omaha, a 7 card Stud, a Badugi és az ötlapos Póker is. A Pókerjátékok lényege alapjában véve az, hogy a résztvevők a legjobbat hozzák ki a lapjaikból, hogy náluk legyen a legértékesebb lapkombináció. A játék attól válik igazán érdekessé, hogy akkor is óriási összegeket nyerhetünk, ha épp nincsenek is jó lapjaink, csak blöffölünk, innen ered a „pókerarc” kifejezés. Ha kártyáink értéktelenek, de ennek ellenére mégis sikerül elhitetnünk ellenfeleinkkel, hogy jobban állunk, mint ők, akkor meg lehet, hogy a többiek egy adott ponton bedobják a saját kártyáikat. A másik népszerű játék a huszonegyes, amelyet elsősorban szintén francia kártyával szokás játszani, ám ha épp nincs ilyen kéznél, akkor a magyar kártya is megteszi. A játék lényegét már a cím is sugallja: ha a lapjaink értéke, akkor nyertünk. Akkor is győzünk azonban, ha ennél kisebb a kártyáink értéke, a lényeg, hogy az ellenfeleinké még kisebb legyen. Ha azonban huszonegynél nagyobb a lapjaink összege, akkor az adott kört elvesztettük.