A legjobb spanyol nemzeti ételek

A spanyolok étkezését leginkább a jó borok, az olívaolaj, a tenger gyümölcsei és a tapasok jellemzik. Ezen felül jellemzőek a tejalapú desszertek, a kenyér- és a disznóhúsfogyasztás. Habár ezek az egész országra jellemzőek, mégis nehéz egységes spanyol konyháról beszélni, hiszen a történelem folyamán igen nehéz volt a kommunikáció az ország egyes területei között a földrajzi akadályok és a távolságok miatt. Ettől függetlenül találhatunk néhány olyan ételt, amelyekre valóban spanyol nemzeti ételként lehet utalni.

[wp_ad_camp_1]

Az első ilyen és talán a legismertebb spanyol étel a paella. Ennek a Velencéből származó nemzeti fogásnak a rizs, a sáfrány és az olívaolaj a fő összetevője. Ezeken kívül tartalmaz még tengeri falatokat, húst és zöldségeket. Ugyanígy elengedhetetlen hozzá a sofrito-alap is. Másik tipikus spanyol étel a cocido, mely ettől függetlenül inkább az ország északi és középső területeire jellemző. Különböző húsokat, kolbászokat, zöldséget és babot tartalmaz. Híres spanyol étel továbbá az escudella, amely erősen fűszeres disznókolbászt, szalonnát, oldalast, főtt marhahúst, káposztát, borsót, fehér babot és krumplit tartalmaz. Ugyanígy jellemzője a spanyol konyhának a gazpacho, mely egy pürészerű étel nyers paradicsommal, uborkával, paprikával, fokhagymával és tonhal ecettel. Na de ne feledkezzünk meg a chorizo kolbászról sem! A tapas fogyasztása is népszerű szokás az egész országban, így ezt is nemzeti ételként értelmezhetjük. Ezt általában este, vacsora előtt fogyasztják. Egyes vendéglők ingyen kínálják az étkezés előtt étvágygerjesztőként. Mellé gyakran fogyasztanak sört, bort vagy cherryt. Általában többféle, igen erőteljesen ízesített tengeri falatból, húsból és kolbászból áll.

Spanyol nemzeti étel
Spanyol nemzeti étel

Na de a desszertek se maradjanak ki a felsorolásból! Tradicionális spanyol étel a churro és a crema catalana. Az előbbi egy ropogós édesség, amely vízből, sóból és lisztből áll. Meg lehet akár tölteni is, de általában megcukrozzák és csokoládéba mártják. Ezzel szemben a crema catalana egy tojássárgájából készült krém, melyet karamellizált cukorral fednek be. Az átnézett ételek alapján azt mondhatjuk, hogy a spanyol konyha rengeteg finomságot tartalmaz, melyek bővelkednek egészséges hozzávalókban is. Az olívaolaj, a sok hal és zöldség mind-mind hozzájárulnak talán a magasabb várható élettartamhoz is. Vegyünk róluk példát mi is, és ha mást nem, hát irány Spanyolország!