A lábfej görcs okai és kezelése

A lábgörcs egyfajta izomgörcs, amely leggyakrabban a lábfejnél, a lábujjak közelében vagy a láb felső részén fordul elő. A lábgörccsel küzdő emberek megpróbálhatnak számos otthoni kezelést a lábgörcsök enyhítésére. Az izomgörcs az izom akaratlan összehúzódása. Ezek a görcsök a napi tevékenységek során előfordulhatnak, vagy az éjszaka közepén felébreszthetik az embert ami igen kellemetlen lehet.

[wp_ad_camp_1]

Mint más izomgörcsök, a lábgörcsök enyhe-intenzív fájdalmat okozhatnak, amíg az izom ellazul és a görcsök véget érnek. A szelíd masszázs vagy a nyújtó gyakorlatok gyakran segíthetnek az izom nyugodt állapotba hozásához. A lábgörcsök gyakran előfordulhatnak és ritkán adnak aggodalomra okot. A gyakori vagy krónikus lábgörcsökkel rendelkező emberek beszélhetnek orvosukkal a tüneteikről. A kálium segíthet a lágörcsön, ami olyan elektrolit, amely segít az izom mozgásához és fenntartásához nélkülözhetetlen funkciók kezelésében. Ha túl alacsony a káliumszint, a személy görcsöket tapasztalhat a lábában. Ha egy személy káliumszintje túl gyakran alacsony, káliumhiány áll fenn, amit az orvosok hipokalémiának neveznek.

Lábfej
Lábfej

Az emberek izomgörcsöket tapasztalhatnak, ha túlságosan nagy erőfeszítésnek teszik ki az izmokat a szokásos aktivitási szintjükhez képest. Egy 2019-es cikk szerint az edzéshez kapcsolódó izomgörcs olyan állapot, amely a leggyakrabban orvosi segítséget igényel, amikor az emberek sportolnak. Ha egy személy túl erőteljesen edz, a túlhajszolt izmok jobban görbülhetnek és lábgörcsöket okozhatnak. A legjobb gyógyszerek és kezelések változhatnak attól függően, hogy mi okozza a görcsöket a lábukban. A legtöbb esetben az emberek enyhíthetik a görcsöket a könnyű, nyújtó és gyengéd masszázsokkal. Ha az alacsony káliumszint izomgörcsöket okoz,  megpróbálhatják kálium-kiegészítőket.