A koffein megvonásának tünetei

A koffein olyan stimuláns, amely javítja az éberséget, az energiát és a hangulatot. Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, elvonási tüneteket tapasztalhatnak, miután hirtelen abbahagyják a koffein fogyasztását. A koffein természetes forrásai közé tartozik a kávé, a tea és a kakaóbab. A gyártók szintetikus koffeint is adagolnak számos ételhez, italhoz, gyógyszerhez és étrendkiegészítőkhöz. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, hirtelen megváltozhatnak a koffein megvonása után.

[wp_ad_camp_1]

Az emberek már régóta használják a migrén és az általános fájdalom kezelésére szolgáló koffeint, mivel képes csökkenteni a véráramlást, különösen az agyban. Azonban a túl sok koffein fogyasztása fejfájást is okozhat. A rendszeres fogyasztás után a koffein csökkentése vagy megvonása intenzív migrénszerű fejfájást okozhat egyes embereknél. Mint a zsír- és vízoldható molekula, a koffein könnyen áthalad a vér-agy gáton, ahol szűkíti a véredényeket. A vérerek összehúzódása csökkenti a véráramlást, ami segít csökkenteni a migrénes fájdalmat. Sokan reggel koffeint fogyasztanak, hogy fokozzák éberségi szintjüket. A koffein megakadályozza a fáradtságot és növeli az éberséget az agyban lévő adenozin receptorok blokkolásával.

Koffein
Koffein

Az adenozin egy neurotranszmitter, amely lelassítja a központi idegrendszert, amikor a test alvásra készül. Azonban, ha egy személy hirtelen csökkenti vagy teljesen megvonja a koffeinbevitelét, rövid időn belül ellentétes hatása lehet, és a személy a nap folyamán fáradtabbá válik. A koffein kis adagjának fogyasztása javíthatja a hangulatot és csökkentheti a szorongás érzését. A koffein mérsékelt vagy nagy adagjának fogyasztása azonban szorongást, idegességet és ingerültséget okozhat. Ezek a hangulatváltozások a koffein különböző neurotranszmitterekre gyakorolt ​​hatásának következtében jelentkeznek.