A Kínai Császárság rövid története

Mindannyian tudjuk, hogy a kínai kultúra, társadalom, művészet és politika nagyon sok szempontból eltér az európaitól. A Kínai Császárság vagy más néven Kínai Birodalom, majd később a Kínai Népköztársaság a világtörténelem egyik leghosszabban fennálló államalakulata.

[wp_ad_camp_1]

A Kínai Császárság i.e. 221-től 1911-ig állt fenn. A Qin- dinasztia (ie. 221-206) uralkodása alatt az összes kínaiak lakta területet saját uralma alatt egyesítette, megteremtve ezzel a Kínai Császárságot (Kínai Birodalmat). Hogy hatalmát megszilárdítsa, minden állam élére helytartókat küldött és ezzel erősen központosította a hatalmát. Valószínűleg sokan hallottak már a 20. században feltárt, világszerte híres, kínai agyaghadseregről, amely tükrözi az uralkodó akkori hatalmát. A dinasztia nem volt hosszú életű és nem sokkal az uralkodó halála után, lázadások törtek ki a birodalom területén. Az elkövetkezendő időszakokban hatalomra kerülő dinasztiák ( Han-dinasztia, Sui-dinasztia, Tang-dinasztia, Song-dinasztia) kora alatt, a birodalomban nagyon erős technikai fejlődés indult be.

Ezalatt az időszak alatt rengeteg kereskedelmi útvonal épült, erős és sikeres államszervezetek alakultak ki, a kínai művészet is virágzásnak indult. A Ming-dinasztia (1368-1644) volt Kínában az utolsó nemzeti dinasztia. A hatalom a császár kezében összpontosult, ami nem változott egészen a császárság bukásáig. Az első évtizedekben a főváros Nanking volt, majd 1421-től Peking. A Ming-dinasztia bukása után háborúk kezdődtek a térségben, amelynek következtében több gyarmatot is elvesztett (Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Korea, Tajvan, Burma). Az 1900-as évek elején hatalmi harcokra került sor és Mao Ce-tung volt az, aki megszüntette a császárságot, majd kialakította a Kínai Népköztársaságot.