A juharszirup megöli a rákos sejteket?

Egy közelmúltban elvégzett tanulmány kimutatta, hogy egy gyakran használt édesítőszer, a juharszirup gátolja a rákos sejtek növekedését az emberi szervezetben. Ez a megállapítás meglepő lehet figyelembe véve, hogy korábban a feldolgozott cukrokat, mint a fruktóz, már hírbe hozták több krónikus betegséggel is. Ez azért is lehet furcsa, mert egy másik kutatás szerint a cukor nemcsak eteti a rákos sejteket, de kiválthatja is azt.

[wp_ad_camp_1]

Nyilvánvaló, hogy ez a kirívó különbség azért van, mert nem minden cukor egyforma. A különbség például a fruktóz, a szacharóz és a glükóz között rendkívül jelentős, mind kémiai mind metabolikus szinten. Újabban pedig azt mutatták ki, hogy a juharszirup amely széleskörű fizikokémiailag aktív összetevőkkel rendelkezik ne legyen szigorúan cukorként besorolva, hanem élelmiszerként, valamint potenciális rákölőként. A juharszirup komplex összetételű és épp ezért további kutatásokat és elemzéseket igényel. A tanulmányt egy csapat japán kutató végezte el, akik három típusú juharszirupot teszteltek, amelyeket szín, migráció, invázió, illetve kolorektális sejtek alapján kategorizáltak.

Juharszirup
Juharszirup

Az volt a kutatás célja, hogy kimutassák a juharszirup alkalmasságát arra, hogy megelőzze, illetve kezelje a rákot. Arra az eredményre jutottak, hogy a juharszirup, ami eredetileg egy világszerte használt természetes édesítőszer, gátolja a rákos sejtek növekedését, különösen a sötétebb színű juharszirupok, tehát jók lehetnek rákos sejtek eltávolítására, és ráadásul nincs is mellékhatásuk úgy, mint a kemoterápiáknak. Mindenképpen érdemes tehát juharszirupot fogyasztani annak is, akinél még nem alakult ki a rák, hiszen a juharszirup a betegség megelőzésében is rengeteget segíthet. A betegek pedig bátran használhatják, hiszen sokkal kellemesebb is, mint a kemoterápia.