A gumiabroncsok korai kopásának okai

A gumiabroncsok folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, azonban gyakran jóval korábban elkopnak, mint kellene. Ennek pedig számos oka lehet.

[wp_ad_camp_1]

Bővebb információk, hasznos tanácsok ide kattintva. Azok, akik nagy sebességgel vezetnek, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gumik jobban kopjanak. A gumiabroncsok gyártói nem hiába határoznak meg egy bizonyos maximális sebességet, ami fölé már nem ajánlott menni. Ráadásul abban az esetben, ha nagy sebességgel hajt át egy akadályon, például egy buckán vagy fekvőrendőrön, akkor sokkal nagyobb ütés éri a gumit, ez pedig szálszakadáshoz vezethet. A hirtelen megindulás, valamint a gyors megállás sem a gumi barátja, hiszen hozzájárul élettartama csökkenéséhez. Továbbá a nagy sebességgel való kanyaródás sem tesz jót, mivel ebben az esetben a gumi külső része kapja a terhelést. Egy szóval, a nagy sebesség káros a gumikra. Ráadásul a nagy sebesség hatására a gumik túlmelegedhetnek, ami által elereszti a nyomást.

Gumiabroncs
Gumiabroncs

A probléma tehát adott, de mégis mit lehet tenni ellene. Fontos, hogy az évszakok váltakozásával a megfelelő gumit használjuk. A téli gumik anyaga lágyabb, ennek megfelelően jobban kopnak, míg a nyáriak alacsony hőmérséklet következtében veszítenek rugalmasságukból. Az egyik legjobb módszer, hogy tisztában legyünk a gumi állapotával, ha rendszeresen ellenőrizzük azokat. Továbbá tudni kell, hogy a nem megfelelően centírozott kerék esetében a gumik élettartama akár 20 – 30 % – kal is csökkenhet. Abban az esetben, ha a kerekek kiegyensúlyozatlanok, akkor előbb elkopik a futófelület, de a felfüggesztés alkatrészeit tekintve is számíthatunk károsodásra. Az agresszív és gyors vezetés nem csak veszélyes, de ezenkívül a gumik élettartamát is csökkenti.