Sárga vagy a fehér aranyat válasszuk?

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy összekötjük az életünket a szerelmünkkel, akkor az első lépésként a karikagyűrűk kiválasztására esik sor. Melyek során az egyik legnagyobb kérdés, hogy a sárga vagy a fehér aranyból készült modelleket válasszuk.

[wp_ad_camp_1]

Ez a kérdés egyesek számára igen meglepő lehet, ugyanis hagyományosan a karikagyűrűk sárga aranyból készülnek, viszont az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítanak a fehéraranyból készült ékszerek. Ma már egyre több fiatal dönt a fehér aranyból készült ékszerek mellett, ami pár évvel ezelőtt még igen furcsának tűnt. Viszont ma már szinte senki nem lepődik meg ha nem klasszikus küllemmel rendelkeznek a kiválasztott karikagyűrűk. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit szeretne egy élten át viselni és mi felel meg az ízlésének. Ha a tartósságot vesszük figyelembe, akkor mindkét verzió megfelel, így ténylegesen csak is az esztétikai szempontok lehetnek mérvadóak. Az aranyról fontos tudnivaló, hogy egy nagyon puha fém, így nagyon szépen megmunkálható. Viszont a puhasága miatt kell más fémekkel ötvözni, hogy elkerüljük a sérülékenységét. Ugyanis, ha nem így teszünk, akkor nem tartaná meg a formáját. A legtöbb esetben rézzel és ezüsttel szokták ötvözni.

Sárga arany - fehér arany
Sárga arany – fehér arany

A sárgaarany színe viszont attól függ, hogy milyen magas az arany tartalma. Minél sötétebb az arany színe annál alacsonyabb a karát szám. A fehérarany esetében más ötvöző fémeket kell, hogy felhasználjanak annak érdekében, hogy eltudják érni a fehér színt. A legtöbb esetben nikkelt és palládiumot kevernek hozzá. Emelet még a cink és a réz is jellemző. Így történhet meg az esetleges színkülönbség, ugyanis más-más fémekkel ötvözik az aranyat. Viszont mindkettőről elmondhatjuk, hogy épp olyan értékes és hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Manapság a fiatalok egyre inkább döntenek a fehér arany mellett.