A beépített tűzjelző berendezéssel sok kárt megelőzhetünk

A tűzjelző egyre elterjedtebb hazánkban. Ma már nem csak azok használnak tűzjelzőt, akiknek az állam kötelezővé teszi a beszerelését, hanem számos egyéb épület rendelkezik ma már tűzjelzővel. Sokan felismerték már a tűzjelző hasznos szerepét, és azt, hogy nagyon sok kár megelőzhető a használatával.

[wp_ad_camp_1]

A tűzjelző vagy más néven tűzjelző rendszer hivatalos megnevezése beépített tűzjelző berendezés. Az Országos tűzvédelmi szabályzat leírása szerint a beépített tűzjelző berendezés helyhez kötött, felszerelésre kerülhet épületen belül és szabadtéren is. Ezek a berendezések a tűz kifejlődésének már a korai szakaszában képesek észlelni és jelezni a bajt, sőt elvégzik a szükséges tűzvédelmi intézkedéseket is, például értesítik a tűzoltóságot, lezárják a tűzszakasz határokon elhelyezett ajtókat, vagy elindítják a beszerelt oltóberendezéseket. Mivel a tűz érzékelésekor a tűzjelző külső beavatkozás nélkül végzi el a megfelelő intézkedéseket, ezért önműködő berendezésnek is nevezhetjük.

Tűzjelző
Tűzjelző

A tűzjelző érzékelői általában két szempont alapján szoktak jelezni. Az egyik a küszöbérték érzékelése, amely akkor riaszt, ha valamely tűzjellemző nagysága elér egy bizonyos értéket, legyenek azok hőérzékelők, füstérzékelők, lángérzékelők vagy gázérzékelők. A másik pedig a különbségérzékelő, mely akkor riaszt, ha valamely tűzjelző érzéke eltérést mutat a megszokottól vagy az általában állandó szinttől.

Az Elektronika Vonala Vagyonvédelem segítségével bárki beszerezheti és be is szereltetheti a tűzjelzőt bármelyik épületbe vagy akár szabadtérre is. Az Elektronika Vonala Vagyonvédelem elérhetőségeit, termékeit, és a tűzjelzőkről, illetve egyéb vagyonvédelmi rendszerekről hasznos információkat a lineelectronic.hu internetes oldalon találnak az érdeklődők.