Németország egy kis gyöngyszeme – Berchtesgaden

Berchtesgaden kis bajor település Németország dél-keleti szegletében. A páratlan szépségű táj számos látnivalót kínál, az Alpok havas csúcsait, a Königsee gyönyörű vizét és Hitler egykori nyaralójának épületét.

[wp_ad_camp_1]

Salzburgtól nem messze, az osztrák határ közelében található Berchtesgaden, Bajor- és egyben Németország talán legszebb vidéke. A nemzeti parkká nyilvánított területen található Németország harmadik legmagasabb hegye, a 2713 méter magas Watzmann. A környéken számos hegycsúcs emelkedik még 2000 méter fölé, de a kisebb bércekről is lélegzetelállító a kilátás. A Jenner csúcsára kötélvasúttal juthat föl az érdeklődő, a nála alig alacsonyabb Kehlstein 1835 méteres tetejére autóút is vezet, ezt azonban csak autóbuszok közelíthetik meg. Itt építtette föl Adolf Hitler hegyi rezidenciáját, a híres Sasfészket. A terület már a bajor uralkodóknak is kedvenc üdülőhelye volt, nem csoda, hogy a szintén bajor földről induló Hitler pártja is kiszemelte magának ezt a területet. Kiválasztásánál az is szerepet játszott, hogy közel feküdt az osztrák, és azon túl az olasz határhoz, tehát ideális kiindulási pont volt, ha a náciknak menekülniük kellett volna.

Berchtesgaden
Berchtesgaden

A nyaraló Hitler hatalomra jutása után épült ki, pénzt és munkaerőt nem kímélve, külön kiszolgáló útvonallal. Ma étterem és szálló üzemel a megmaradt épületben, gyönyörű kilátást biztosítva az ide látogatóknak. Berchtesgaden hegyei festői tavat ölelnek körül, ez a nem csak nevében fenséges Königsee. A közel nyolc kilométer hosszan kanyarodó tó legnagyobb szélessége 1,7 km, legnagyobb mélysége pedig csaknem 200 méter! Tiszta vize zölden tükrözi vissza környező erdők színét, a hullámain úszó csónakok és kirándulóhajók szinte eltörpülnek a hatalmas sziklafalak és hegycsúcsok alatt.