A babák és kisgyerekek folyadék igénye

A babák és gyerekek folyadékfogyasztása kapcsán nagyon sok kérdés merül fel az újdonsült szülőkben. Ha Ön is szeretne bővebb információkat megtudni, akkor olvasson tovább, az alábbiakban azt is eláruljuk, mi az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO ajánlása a témában.

Mennyi vizet igyon a baba? Érdemes már csecsemőkorban vizet adni neki, esetleg bőven elég az anyatejes táplálás? A témában a WHO is véleményt nyilvánított, szerintük hat hónapos korig bőven elegendő kizárólag anyatejjel táplálni a babát. Körülbelül négy-hat hónapos kortól lehet a babát megismertetni a szilárd élelmiszerekkel, új ízekkel. Fokozatosan kell bevezetni a baba étrendjébe a gyümölcsöket, zöldségeket és a húsokat. Az anyatej tökéletes táplálék a babák számára, ideális víztartalommal, ezért nem szükséges egyéb folyadékot, például teát vagy vizet adni a gyereknek. Ha csupán anyatejjel táplálja a babát, az tökéletes megoldás, nem kell attól tartani, hogy a baba esetleg szomjazni fog. A téma a kutatókat is foglalkoztatja, akiket arra a megállapításra jutottak egy perui vizsgálat során, hogy a babák még a nagy melegben sem száradnak ki, ha anyatejjel vannak táplálva.

A hazai ajánlások úgy fogalmaznak, hogy nagy hőségben, illetve betegség, például hányás vagy hasmenés esetén indokolt lehet víz, esetleg sós-cukros víz fogyasztása, melyet gyógyszertárban is be lehet szerezni. A babákat két éves korig nyugodtan lehet babatejjel táplálni, viszont fontos, hogy a baba minél korábban megismerkedjen és hozzászokjon a rendszeres folyadékfogyasztáshoz. A gyerekek napi vízigénye a korosztálytól függ. Erre vonatkozóan különböző ajánlásokat tesznek a szakértők. Ha szeretne a témában bővebb információkhoz jutni, akkor érdemes ellátogatni a wellnetviztisztito.hu webáruházba!