Whiskey kóstolás mesteri szinten

Ha nem csak inni szeretnénk a whiskey-t hanem szeretnénk a különböző ízeket megkóstolni és véleményezni, annak megvan a maga menete, amit az alábbiakban ismertetünk.

[wp_ad_camp_1]

Whiskey kóstolás során a profik négy jellemzőt figyelnek, ezek pedig az illat, a szín, az íz, valamint a lecsengés. Mindezek konyakos pohárban érvényesülnek igazán, így érdemes ezt preferálni, hisz a profi kóstolók is így tesznek. Először is töltsünk a pohárba két centiliternyi whiskey-t. Tartsuk a poharat a fény felé és vizsgáljuk meg az ital színét. Attól függően, hogy milyen hordóban és mennyi ideig érlelődött a whiskey színe lehet akár egészen világos vagy karamella barna színű is. A következő lépés, hogy az ital illatát vizsgáljuk, vagyis bele kell szagolni a pohárba. Ezután töltsük fel az italt egy kis vízzel, alkoholtartalomtól függően 1-2 centiliterrel maximum. Ekkor újra ellenőrizzük, hogy az illata hogyan változott meg. Ha a whiskey valóban jó minőségű, akkor a kevéske víz hatására az illatok még intenzívebé válnak.

Whiskey
Whiskey

A következő lépésben már kóstolhatjuk a whiskey-t. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell hajtanunk az egészet, mindössze egy kortyot kell innunk és közben vizsgáljuk meg az ital aromáját, vagyis ízét és testességét, ami nem mást jelent, mint az ital textúráját. Továbbá azt is megvizsgáljuk, hogy milyen hosszú és intenzív az utóíz, vagyis milyen a lecsengés. Végül igyunk egy kevés vizet és együnk egy kis teasüteményt vagy egy falat kenyeret, így semlegesíteni tudjuk az ízeket, majd jöhet a következő whiskey, amit megszeretnénk kóstolni. Ha szeretne nagyszerű áron hozzájutni a whiskeykhez, amiket megszeretne kóstolni, akkor látogasson el az italcenter.hu webáruházba és tekintse meg a hatalmas kínálatot. Rendeljen Ön is még ma minőségi whiskey-t!