Tom Ford divattervező és filmrendező

Thomas Carlyle Ford (született 1961. augusztus 27.) amerikai divattervező és filmrendező. 2006-ban hozta piacra névadó luxusmárkáját, korábban a Gucci és Yves Saint Laurent kreatív igazgatójaként dolgozott. Ford írta és rendezte az Oscar-díjra jelölt Egy szingli (2009) és Éjszakai állatok (2016) filmeket. Jelenleg az Amerikai Divattervezők Tanácsának igazgatótanácsának elnöke.

[wp_ad_camp_1]

1994-ben Fordot előléptették a Gucci kreatív igazgatójává. Az élén töltött első évében bemutatta a Halston stílusú bársonyos hipstereket, a vékony szaténingeket és a fémes lakkcsizmát. 1995-ben Carine Roitfeld francia stylistot és Mario Testino fotóst fogadta fel a vállalat új hirdetési kampányaihoz.  1995 és 1996 között a Gucci értékesítése 90% -kal nőtt. Egy ponton a Ford volt a Gucci legnagyobb részvényese. 1999-re Ford csatlakozásakor szinte csődbe ment házat több mint 4 milliárd dollárra becsülték. Miután elhagyta a Guccit, a Ford 2006-ban piacra dobta a férfi ruházati cikkek, szépségápolási cikkek, szemüvegek és kiegészítők sorozatát, amelyet „Tom Fordnak” neveztek el. De Sole lett a kiadó elnöke.

A First Lady Michelle Obama elefántcsontig érő, földig érő Tom Ford estélyit viselt, amelyet Ford tervezett a Buckingham-palotához 2011-ben. Beyoncét, Jennifer Lopezt, Gwyneth Paltrow-t, Anne Hathaway-t, Daniel Craig-et, Tom Hanks-et, Johnny Depp-t, Ryan Gosling-t, Will Smith-t is felöltöztette már, valamint Julianne Moore, Hugh Jackman, Jon Hamm és Henry Cavill is viselt már Tom Ford ruhákat.  Ford megtervezte Daniel Craig öltönyeit az utolsó négy James Bond-filmjéhez. 2019 májusában Ford estélyi ruhájának kialakítása szerepelt a New York-i 2019-es Met gálán, amelyet Gemma Chan hollywoodi színész viselt az esemény kifutóján és a lépcsőn is egyaránt.