Több kritériumot is vizsgálnunk kell egy komponens beszerzése előtt

Noha tulajdonképpen az élet minden területére igaz, az építőiparban hatványozottan kiemelt jelentősége van a munkálatok során felhasznált anyagok minőségének. Emiatt aztán erre a kérdésre minden esetben nagy hangsúlyt kell fektetni.

Elég ugyanis egyetlen rosszul megválasztott komponens és már akár ennyi hiba is elegendő ahhoz, hogy az elkészült építmény struktúrája ne rendelkezzen kellő stabilitással. Vitathatatlan, miszerint ehhez szükséges a megfelelő tapasztalat és jártasság, hiszen még egy kisebb ingatlan vonatkozásában is számtalan különféle komponens felhasználására lehet szükség, mire a kulcsrakész állapotot elérjük. Ennek tükrében a legbiztosabb megoldás kétségtelenül az, ha az egész feladatot profi szakemberekből álló gárdára bízzuk. Ez azonban gyakorta komoly plusz ráfordítást igényel, hiszen a tervezés egy részét, illetve a kiegészítők, alapanyagok beszerzését még akkor is magunkra vállalhatjuk, ha egyébként nem az építőiparban tevékenykedünk. Azonban ha így döntünk, akkor fontos megnéznünk, milyen szempontok vizsgálatát kell elvégeznünk.

Elsőként minden komponens vonatkozásában ellenőriznünk kell, vajon az tökéletesen megfelel-e a funkcionális követelményeknek. Ez a gyakorlatban tulajdonképpen azt jelenti, hogy elemezzük az adott termék a lehető legjobb választást jelenti-e az igényeink szempontjából. Erre a tényezőre azonban több behatás is érvényesül. Egyfelől szem előtt kell tartanunk a globális, illetve a helyi előírásokat egyaránt. Mindig körültekintően járjunk utána a vonatkozó szabályoknak, hiszen ha ez egy komponens esetében csak utólag, a beépítést követően derül ki, azzal nagyon kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk. Úgyszintén fektessünk kiemelt figyelmet a környezeti tényezőkre. Óriási hiba lenne alábecsülni az időjárás, vagy épp a földmozgások hatásait, különösképpen a tartószerkezet stabilitásáért felelős komponens esetében.