Szükség van a mesterséges étrend-kiegészítőkre?

Mivel az izmos test felettébb divatos és egyre több fiatal szeretné elérni az „ideális” alakot, ezért egyre többen fordulnak a mesterséges szerekhez. Köztudottan az izomtömeg elsősorban fehérjéből, azaz proteinből áll, így aki több, nagyobb muszklikat szeretne, elegendő építőanyagra van szüksége.

[wp_ad_camp_1]

Az viszont komoly tévhit, miszerint a fehérjekészítmények szorgalmas szedése által máris növekedésre bírhatjuk az izmokat, ugyanis kizárólag azok az izmok nőnek és gyarapodnak, amelyek dolgoznak is. Ami fontos, hogy ehhez fehérjeporra vagy bármilyen italra egyáltalán nincs szüksége a szervezetnek. A húsban és tejtermékekben éppen elég protein található, sőt még némely zöldségfélében is, mint a hüvelyesek vagy a káposzta.

Egy átlag ember normál vegyes étrend mellett naponta 100 gramm fehérjét visz a szervezetébe, ami éppen elég, sőt még sok is ahhoz ami a sporthoz és az izomépítéshez kell. A fehérjeporok viszont nem csak teljesen feleslegesek, hanem még veszélyesek is lehetnek, mivel a túl sok fehérje komoly veseproblémákat okozhat. A termékek minősége szintén mérvadó, több esetben a fehérjepor készítményeket vágóhídi hulladékból nyerik.

Étrend-kiegészítő
Étrend-kiegészítő

A másik tévhit a fitneszitalokkal kapcsolatos, ugyanis azok edzések esetében, mely egy óránál rövidebb ideig tart szomjoltónak teljesen elegendő csak a víz, nem kell semmilyen mesterséges ital. Nem szabad feltétel nélkül elhinni a gyártók ígéreteit, miszerint a legtöbb fitneszital lendületet, energiát és teljesítményt is ad, mivel a hozzáadott sók pótolják az izzadással kiválasztott elektrolitokat, a magnézium megelőzi a görcsöket, a koffein fokozza a teljesítményt, valamint a cukor növeli az energiatartalékokat. Az összetevők legtöbbje azonban felesleges, sőt azok számára akik az edzés által fogyni szeretnének még hátráltató hatású is.