Sárvár: a gyógyvizek és műemlékek városa

Sárvár neve hallatán talán először Önnek is a gyógyvíz és a termálfürdő jut eszébe, viszont a csodás kis városban bizony még számtalan látnivaló akad, amit érdemes megtekinteni, ha szeretnénk egy tartalmas kirándulást szervezni. Sárváron kétféle víz is található, melyek közül az egyik 1200 méteres mélységből kerül a felszínre 43 °C hőmérséklettel, amíg a másik 2000 méterről, 83 °C melegen lát napvilágot.

[wp_ad_camp_1]

A 43°C-os víz alkáli-hidrokarbonátos, kén- és radonmentes, így kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kezelésére, neurológiai panaszokra és rehabilitációs kezelésekre is egyaránt.

A 83 °C-os magas sótartalmú hidrokarbonátos víz jódot, fluort, brómot és nyomelemeket tartalmaz, ezáltal nőgyógyászati bajok, alhasi fájdalmak, mozgásszervi és bőrgyógyászati problémák kezelésében jelent hatékony megoldást. Érdemes továbbá tudni, hogy a gyógyfürdő mellett erdei kalandpark is várja a látogatókat, ahol megtalálhatóak az íjászpályák, kötélpályák, mászófal és még sorolhatnánk.

Sárvár egyik nevezetessége mégis a Nádasdy-vár, ami eredetileg valószínűleg egy mocsarakkal körülvett földvár volt, aminek a létezéséről már 1288-ból származik írás. A vár igényes és kreatív kialakításában nagy szerepe van Nádasdy Ferenc országbírónak, aki 1644-től kezdte bővíteni, szépíteni a várat, ahol ma már múzeum működik és a várkastélyt gyönyörű park veszi körül.

Sárvár gyógyvíz
Sárvár gyógyvíz

A Nádasdy-vár mellett több mint kilenc hektáron terül el a védett arborétum, amelynek eredete a 16. század közepére, azaz Nádasdy Tamás tevékenységére vezethető vissza. A park két nagyobb részre tagolódik. Az egyik része a hagyományos értelemben vett arborétum, amíg a másik része egy ártéri ligeterdő 400 éves ősfákkal, valamint itt található anégy részből álló tórendszer, ami csónakázásra és horgászatra is alkalmas, de télen korcsolyázni is lehet rajta.

A városban többek között helyet kap még számos rendezvény, mint például a Nádasdy Történelmi Fesztivál, a Nemzetközi Folklór Napok, az Országos Mazsorett Fesztivál, a Nemzetközi Motoros Találkozó és így tovább.