Ruhadarabok, melyek tiltólistásak Észak-Koreában

Észak-Korea lakói nagyon szigorú szabályok szerint élnek. Ezek a szabályok kiterjednek a mindennapi életre is, többek közt az öltözködésre. Egy észak-koreai lakos ugyanis nem léphet akármiben az utcára, mivel ezt is ellenőrzik.

[wp_ad_camp_1]

Észak-Koreában nem csak a viselkedésre vonatkoznak szigorú szabályok, hanem az emberek megjelenésére is. A férfiaknak és a nőknek is bizonyos frizura típusokból kell választani. Az erős smink, beleértve a füstös szemeket és a piros rúzst tiltott az országban. Az öltözködés terén is szabályok vannak, olyannyira, hogy egy külön szervezet ellenőrzi, hogy az emberek az előírásoknak megfelelően öltözködnek-e. A tiltott darabok közt vannak a nyugatias, divatos ruhák, így például a farmer. Aki a diktatórikus országba ellátogat, az biztosan nem fog farmernadrágot vagy farmerkabátot viselő emberrel találkozni. A nyugati kultúra divatos darabjai szóba sem jöhetnek, így a márka feliratos felsők sem láthatók az észak-koreai utcákon. Nem csak a feltűnő, de a kihívó darabok is tiltottak, így például a rövid nadrág és a miniszoknya is.

Az országra a visszafogott, elegáns öltözék a jellemző, nők és férfiak esetében egyaránt. A színek terén a harsányak nem engedélyezettek, inkább a pasztell, bézs, fekete, sötétkék színeket preferálják, pontosabban a szabályok ezeket engedélyezik.  Élénk színeket leginkább a tradicionális népviselet tartalmaz. Kitűzőt szavad viselni, sőt már-már kötelező mindenkinek egy nagyobb méretűt hordani, mellyel az ország és a vezető előtt tiszteleg. A nők esetében a szoknya engedélyezett, azonban a hossz elő van írva, legalább térdig kell érnie. A nők balerinacipőt vagy magassarkút hordanak elegáns viseletükhöz. A férfiak leginkább szövetnadrágot, melyhez egy egyszerű pólót vagy inget választanak. A divatosabb ruhák kizárólag a tehetősebb rétegek privilégiuma.