Romániai tavak, amelyeket látnia kell

Romániában több ezer tó található, és sok közülük utazási célpont azok számára, akik szeretik a természetet, a nyugalmat és a friss levegőt. Elkészítettük Románia legszebb tavainak toplistáját, hogy inspirálja Önt a következő nyaralásához országszerte. Listánkon megtalálhatóak a legnagyobb mesterséges és természetes gátak, gleccsertavak és még meglepőbb úti célok.

A Cheile Nerei-Beusnita Nemzeti Park kék tava nyitja a listát. A földalatti karsztforrás által táplált tó soha nem változtatja a színét és nem fagy be. Kristálytiszta kékje inkább egy trópusi tengerre emlékeztet, semmint egy romániai hegyvidéki tájra. A tó mindössze három méter mély, és annyira átlátszó, hogy sok szerencsés pisztrángot látni fog, amelyek zavartalanul úsznak. A helyszín csak fél órára van a Beusnitei vízeséstől, amely a nemzeti park másik jelentős természeti látványossága. A Bucura az ország legnagyobb glaciális tava, 8,8 hektár, a Retyezát Nemzeti Park szimbóluma. A 2041 méteres magasságban található Bucura a Kárpátok egyik legszebb kilátását kínálja. A meredek csúcsokkal és kisebb jeges tavakkal körülvéve Románia egyik legszebb kempingje.

Az itteni kempingezéssel könnyebben elérhetők a Retyezát legmagasabb csúcsai, a Peleaga (2509 méter), a Papusa (2508 méter), a Retyezát (2482 méter) és a Bucura I (2433 méter). Ráadásul rövid távolságra van a kisebb jeges tavaktól is, mint például a Lia, Ana, Viorica és Florica. Az Izvorul Muntelui vagy Békás, Románia legnagyobb mesterséges tava és az egyik legimpozánsabb az országban. Még a közeli Ceahlau tetejéről is láthatja, és „hegységi tengerként” is ismert. Mérete tekintélyes, 435 méter hosszú és 127 méter magas. Ennek eredményeként ez az egyik legfontosabb gát Romániában és az egykori kommunista rezsim egyik nagy projektje. Szépsége ellenére a gátnak megvan a maga tragikus oldala is. Politikai foglyok, az úgynevezett „állam ellenségei” építették, akiket sokévi kényszermunkára ítéltek.