Pop-art festészet – A reklámszerű művészet

A pop-art egy igazán izgalmas stílus, mely sokak fantáziáját megmozgatja. Ez az a stílus, melyet különösebb művészettörténeti ismeretek nélkül is bárki könnyedén felismer. A pop-art-ra gyakran mondják, hogy reklámszerű művészet. Ha megnézünk pár pop-art képet, hamar rájövünk, hogy ebben nagy igazság van.

[wp_ad_camp_1]

Pop-art az álmok földjéről, az Amerikai Egyesült Államokból indult hódító útjára és vált népszerűvé. Nem csoda, hiszen egy olyan stílusról van szó, mely bármely korosztályt meg tudja szólaltatni. A stílus irányzat a hatvanas évekből indult meg Amerikából, azonban már egy évtizeddel korábban létezett, ugyanis Angliában született. Két művészeti stílus irányzat, a szürrealizmus és a dadaizmus összefonódásából született. Előbbiek viszonylag szűk réteget képesek megszólítani, azonban a pop-art nagyon sokakat, gyakorlatilag minden korosztályt. Maga az elnevezés is igen csak beszédes, ugyanis a pop szó a popular, vagyis népszerű szó rövidítése, míg az art jelentése népszerű. A pop-art tehát népszerű művészet. Beszédes és egyben frappáns elnevezés.

Pop-art festészet

A pop-art vonzza a szemet és mindenkinek van mondanivalója. A pop-art stílus könnyen emészthető, szókimondó és egész egyszerűen oda vonzza a tekintetet. A pop-art képeken valódi személyek és tárgyak láthatók, azonban nem mindennapi módon kerülnek ábrázolásra. A pop-art célja a lázadás az unalmas, elcsépelt közhelyek, valóság és a társadalom elidegenedése ellen. A pop-art koronázatlan királyaként Andy Warhol nevezhető meg, aki a pop-art egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek alkotásai igazán különlegesek! Talán mondanunk sem kell, hogy a pop-art képek bármelyik otthont fel tudják dobni és rögtön oda vonzzák az ember tekintetét!