Párterápia: a kapcsolatok megmentője

A párterápia szó hallatán nem sokan asszociálnak pozitív dologra. De miért is tennék, hiszen a legtöbben úgy gondolják, hogy ha már egy párnak terápiára van szüksége, akkor az már régen rossz. És ha úgy is lenne, akkor sem vennék igénybe egy pszichológus szolgálatait, hiszen mit tudhat az az ő gondjaikról, és úgysem tud belenyúlni, és megoldani azokat. És különben is, miért is teregetné ki a szennyest egy ismeretlen embernek?

[wp_ad_camp_1]

Ugye ismerős ez a vélekedés? Pedig a társadalom folyamatos ellenérzései ellenére egy párterápia valóban hasznos lehet azoknak a pároknak is, akik problémákkal kerülnek szembe, és azoknak is, akik csak jobbítani szeretnének a kapcsolatukon valamilyen szinten. Vegyünk egy egyszerű példát! Ha elpusztul valami az autónkon, akkor szerelőhöz visszük. Sőt, olykor elvisszük egy műszaki vizsgára is, hogy megállapítsák minden rendben van-e, és ha javítás szükségeltetik, akkor még idejében orvosolják a bajt. Miért ne tennénk meg mindezt a házasságunkért illetve párkapcsolatunkért is? Az abban lévő bajokat, sérelmeket nem kell orvosolni? A halogatott beszélgetések, a szőnyeg alá söpört gondok előbb-utóbb ott is bajt okozhatnak. És ahogy az autónkat is szakemberhez visszük, úgy a kapcsolatunkat is szakemberre kellene bízni! Higgyük el, hogy a terapeuta azért van ott, hogy valóban jobbítson az életünkön.

Párterápia
Párterápia

A célzott beszélgetések, az elfeledettnek hitt sérelmek, az elhallgatott gondok feltárása mind-mind segítheti, hogy a pár élete visszarázódjon a régi medrébe, és tovább folytathassák közös útjukat együtt. Ha az autónkra is rászánjuk a pénzt és az energiát, akkor még inkább rá kéne szánjuk párunkra is, akivel együtt szeretnénk leélni talán az egész életünket, lehetőleg harmóniában, békességben és boldogságban.

Fogadjuk el, hogy a párterápia egy pozitív dolog lehet, mely mindkét félt segíti az érzései feltárásában és megértésében, ahogy annak az eldöntésében is, hogy mégis mit is szeretnének, vagy mit várnak el a kapcsolattól, a másik féltől és önmaguktól. Ha úgy érezzük, hogy segítség kell, akkor azt ne szégyelljük, hanem vállaljuk fel büszkén, hiszen ezzel egy lépést teszünk afelé, hogy valóban tegyünk párkapcsolatunkért.