Ön is szeretné tudni, hogy milyen névnap van ma?

Svédország és Finnország az első olyan országok, ahol hivatalos személynévnaptárak jelentek meg, amelyek a vallási nevek kalendáriuma alapján készültek. Fokozatosan a névnapi hagyomány vált szabványossá a városi tér felső osztályai között, és már nem vallási szempontból ünnepelték a névnapokat.

Milyen névnap van ma? Ezt megtudhatja könnyen és villámgyorsan a nevnap.eu weboldalon, ahol megtalálhatja a teljes névnap listát is, ha éppen erre kíváncsi. A tizenkilencedik század második felében, amikor megkezdődött a nemzeti ébredés időszaka, népszerűsítették a nemzeti keresztnévállomány és a magyar hagyományos névnapok jegyzékének ötletét. Megjelent az a tendencia, hogy a kulturális és politikai változás jeleként „nemzeti keresztneveket” adnak. Az első nemzeti ébresztő értelmiségi mozgalom tagjai nem voltak megelégedve német vagy orosz eredetű keresztény nevükkel, álneveket kezdtek választani, ezzel másokat is ötletük követésére ösztönözve. Az utóbbi időben a személyes ünneplés, a születésnap és a névnap témája a magyar nyelvet mint második vagy idegen nyelvet tanulók számára készült különféle tankönyvekbe, különösen a külföldön megjelent tankönyvekbe is beletették, hogy a diákok ismerkedjenek a névnapi hagyományok fontosságával.

Névnap
Névnap

Az ilyen könyvek, amelyek egyszerre országbemutatók és idegenvezetők, kulturális kontextust adnak, feltárják a nemzeti sajátosságokat és hagyományokat: Az ember születésnapjánál talán még fontosabb a névnapja. Sokan jobban is szeretik, hiszen nem emlékezteti őket az idő múlására úgy, ahogy a születésnap. Amennyiben többet tudna meg a névnapokról és megtekintené, hogy ma éppen ki az aki névnapját ünnepli, vagy arra gyanakszik, hogy egy családtagjának épp most lesz a névnapja, nézzen be hozzánk a nevnap.eu weboldalra és itt mindent megtalál ami csak érdekelheti.