Okok, amiért nem vagyunk éhesek reggel

Biztosan hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. De csak azért, mert ez egy népszerű mondás, még nem jelenti azt, hogy reggel éhesnek kell lennie. Ebben az esetben kihívást jelenthet az egészséges reggeli elfogyasztása.

Bár néhány esetben, ha nem érzi magát éhségnek reggel, ez komoly probléma jele lehet, a legtöbb esetben ez teljesen normális, és nem ad okot aggodalomra. Az egyik fő ok, amiért nem érezheti magát éhesnek, amikor felébred, az az, hogy előző este evett egy nagy vacsorát vagy egy nagyobb uzsonnát. Ez különösen igaz lehet, ha magas zsírtartalmú, fehérjét tartalmazó ételt evett. Ezek a makrotápanyagok lelassíthatják a gyomor kiürülését, és hosszabb ideig tarthatják teltségérzetünket – még másnap reggel is. Különösen a fehérje képes jelentősen megváltoztatni az éhséget és étvágyat szabályozó hormonok szintjét, beleértve a ghrelint, a glukagonszerű peptid-1-et, az YY peptidet és a kolecisztokinint.

Hasonlóképpen, a magas zsírtartalmú ételek megváltoztathatják az étvágyhoz és a jóllakottsághoz kapcsolódó bizonyos hormonok szintjét, ami csökkent éhségérzethez vezethet. Ha inkább elfogyaszt egy kiadós vacsorát, és kihagyja a reggelit, vagy másnap reggelre halasztja a reggelit, semmi gond – mindaddig, amíg gondoskodik arról, hogy a nap folyamán megkapja a szükséges tápanyagokat és hidratálást. Alvás közben a szervezetben számos hormon szintje ingadozik, ami befolyásolhatja az étvágyat.  A kutatások azt mutatják, hogy az epinefrin, más néven adrenalin szintje általában magasabb reggelente. Úgy gondolják, hogy ez a hormon elnyomja az étvágyat azáltal, hogy lelassítja a gyomor ürülési sebességét, és fokozza a májban és az izmokban tárolt szénhidrátok lebomlását, hogy táplálják a szervezetet. Ráadásul egy tudományos tanulmány kimutatta, hogy a ghrelin, az éhséghormon szintje reggel alacsonyabb volt, mint előző este. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért érzi magát kevésbé éhesnek, amikor felébred.