Nyomástávadó beszerzésénél ügyelni kell a mérési tartományra

A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a méréstechnikai eszközei egyre pontosabbak és ma már könnyűszerrel alkalmazhatók olyan körülmények közt is, ami régebben még csak komoly kompromisszumok árán volt kivitelezhető. Különösen igaz ez a nyomás vizsgálatára, aminek több szempontból is kardinális jelentősége van, akár ipari, akár személyes felhasználásról van szó.

Ez a folyamat egy nyomástávadó segítségével valósítható meg a leghatékonyabban. Tekintettel arra, hogy rengeteg területen alkalmazzák, az eszköznek számtalan típusa létezik. Megkülönböztetjük ezeket a mérés fajtája szerint, az ugyanis történhet légköri nyomáshoz viszonyítva, két érték különbségét alapul véve, de vákuumban, illetve hidrosztatikus módon is. Ugyancsak fontos átlátni, hogy adott működési elvvel üzemelő nyomástávadó pontosan milyen esetekben nyújt kielégítő megoldást. Ez alapján egész más célokra használható a kerámia nyomástávadó, mint például egy kapacitív, vagy piezoelektromos változat. Emiatt nagyon körültekintően kell eljárnunk a beszerzés során.

Ugyancsak kiemelt figyelmet kell fordítanunk a mérési tartományra is. Ez ugyanis jelentősen eltérhet különböző halmazállapotú közegek esetében és ennek biztonsági szempontból is kiemelt szerepe van. Tudniillik a nyomástávadó gyakran munkavédelmi eszközként is funkcionál. A precíz jelzéseknek hála már idejekorán észrevehető, ha a rendszerben probléma van, így pedig elkerülhetők a komolyabb balesetek, robbanások. Annak érdekében azonban, hogy a kiegészítő az elvártaknak megfelelően működjön, figyelembe kell venni a nyomástávadó bizonyos további jellemzőit is. Ilyen a kimeneti jel típusa, az egység külső hőmérsékletre való érzékenysége, a pontosság, illetve a kialakítás is, hiszen ez utóbbi nagyban meghatározza a beépíthetőséget.