Nem ciki, ha magadban beszélsz

Bizonyára láttunk már magukban motyogó embereket, néztünk rájuk görbe szemmel, és ítélkeztünk anélkül, hogy tudtuk volna, miért csinálják ezt. Pedig olyan okai is lehetnek, amelyek sosem fordultak volna meg a fejünkben. Arra pedig, hogy ennek a szokásnak jótékony hatásai is vannak, gondolni sem mertünk. Ismerjük meg most ezeket!

[wp_ad_camp_1]

Egy fontos, figyelmet igénylő tevékenység elvégzésbe közben igencsak hasznos lehet, ha félhangosan magunkban beszélünk, mert így gondolataink nem terelődnek el másfelé és a feladat befejezéséig koncentrálni tudunk. Jó példa erre, bármilyen szerkezet összerakásánál használt útmutató mondainak hangos felolvasása, így még jobban követni tudjuk a teendőket. Jó, ha kitűzött céljaink nem csak a gondolat szintjén maradnak meg, hanem hangos szó kimondásával tesszük őket még valóságosabbá, s így elérhetőbbnek is tűnnek. Egy közelgő állásinterjú, vagy egy sok ember előtt tartandó beszéd olyan stresszfaktorok, melyeket le tudunk küzdeni, ha az események előtt elébb saját magunknak adjuk elő mondandónkat akár tükör előtt, hisz így nem csak beszédünkre, de testtartásunkra és gesztusainkra is oda tudunk figyelni.

Egy heves vita után is jól jön, ha hangosan kimondjuk magunknak, amit gondolunk az adott helyzetről, s így a legközelebbi találkozáskor már higgadtan tudunk kommunikálni az illetővel. Sokan hallásos tanulással sajátítják el a tananyagot és arra van szükségük, hogy a leírtakat magukban elmondják, mert így jobban átlátják annak értelmét, könnyebben rögzítik az információkat. Ezért ha legközelebb magában beszélő emberkét látunk, első reakciónk ne a szemöldökeink összevonása, vagy csendes kuncogás legyen, hiszen talán épp egy állásinterjúra készülő emberrel állunk szemben.