Ne hagyd, hogy elszíneződjenek a fogaid!

Mindenki fehér fogat szeretne, sokan irigykedve figyeljük a reklámokban szereplő hófehér mosolyú férfiakat és nőket. Az emberi fog természetes állapota a reklámoktól eltérően természetesen nem hófehér, avagy a tört fehértől az egészen világos barnáig bármilyen árnyalatú lehet. Az ellenben igaz, hogy az idő múlásával a fogak elszíneződhetnek, tehát sárgává, barnává válhatnak.

[wp_ad_camp_1]

Tudni kell, hogy a korral a fog felső rétege elvékonyodik, sőt repedések jelentkeznek rajta. Az így kialakult repedésekben könnyeben megmarad a lepedék, ez magyarázza az elszíneződést. Mindezek mellett sok étel és ital is felelőssé tehető az elszíneződésért. Ilyenek lehetnek a különféle savas italok, a tea, a kávé, de még a gyümölcslé, valamint a dohányzás, illetve némely gyógyszer is. Jó hír viszont, hogy az elszíneződés megelőzhető egy kis oda figyeléssel!

Érdemes szívószállal inni, amikor csak módunkban áll. Különösen akkor ajánlott az ivásnak ezen módját választani, ha épp egy friss fogfehérítő kezelésen vagyunk túl. Nyilvánvalóan csak azokat az italokat igyuk szívószállal, amelyek elszínezhetik a fogainkat, tehát a fent már említett italokat.

Fogelszíneződés
Fogelszíneződés

A következő, amit megtehetünk, ha beiktatjuk étrendünkbe fogtisztító ételeket. Fogtisztító ételnek számítanak a zöldségek és gyümölcsök, mivel folyamatosan rágni kell őket, és ez idő alatt több nyál termelődik. Mind közül különösen ajánlott a zeller, a sárgarépa, és az alma fogyasztása. Az alma gyümölcssav-tartalma még fényesíteni is tudja a fogakat.

Otthon készíthetünk fogfehérítő fogkrémet. A jó öreg szódabikarbóna már régóta használatos a fogápolásban. Vegyél tehát egy teáskanál szódabikarbónát és keverd azt össze nagyon kevés vízzel. Miután egy kenhető, sűrűbb pasztát kapsz hetente egyszer azzal alaposan mosd meg a fogaidat.