Napi egy alma, az orvost távol tartja

Sokszor hallhattuk már a mondást, hogy: „ Napi egy alma, az orvost távol tartja”. Az alma az egyik legismertebb gyümölcsök közé tartozik, amelyet szerte a világon ismernek és fogyasztanak. Mivel több hétezer fajtája ismert, így valószínűleg mindannyian megtaláljuk a kedvencüket. Ahogy az ősz beköszönt egyre többen fogyasztunk ebből a lédús és egészséges gyümölcsből.

[wp_ad_camp_1]

Az alma vagy almafa a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség. Körülbelül 55 faj tartozik a családba, amelyek közül a legtöbb Ázsiában, kisebb részük pedig Európában és Észak-Amerikában honos. Az alma egy olyan gyümölcs, amely nagyon értékes tápláléknak számít. Egy közepes nagyságú almában körülbelül nyolcvan kalória van, húsában 8-13 százaléknyi gyümölcscukor, 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin. Jelentős az A- és B vitamin, kalcium, magnézium, kálium, kén és folsav tartalma. Az almának nagyon sok jótékony hatása van a szervezetre. Az egyik közülük, hogy fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban és ezzel eltávolítva a baktériumokat, így csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Alma
Alma

Kutatások bebizonyították, hogy a magas oldódó rost bevitele a szervezetbe lelassítja a koleszterinben gazdag lepedék lerakodását az artériákban. Az almában olyan fenolos vegyületek vannak, melyek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe és megszilárduljon az érfalakon. Az alma nagyon gazdag káliumban és ásványi anyagban és segít a vérnyomás szabályozásában, csökkentve ezzel a stroke kockázatát. Olyan flavonoidot tartalmaz, mely véd a csontritkulás ellen, és növeli a csontsűrűséget. Érdekességként elmondható, hogy a népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta az almát, a vérhas és a bélfertőzések, illetve a köszvény gyógyszereként tartották számon.