Mozart csökkentheti a rohamok gyakoriságát az epilepsziában szenvedő embereknél

Epilepsziás rohamokat vizsgáltak nemrégiben. A betegek, akiket vizsgáltak „rohamnaplókat” tartottak, hogy dokumentálják a rohamok gyakoriságát az intervenció során. Gyógyszereiket változatlanul szedték a vizsgálat során.

[wp_ad_camp_1]

A kutatók 13 beteget toboroztak az egész éves kutatáshoz. A kiindulási periódus három hónapja után a betegek fele három hónapig hallgatta Mozart szonátáit napi egyszer majd három hónapig más zenét hallgattak. A többiek pont fordítva kezdték, ők más klasszikus zenéket hallgattak három hónapig és csak aztán kezdték meg a beavatkozást, majd azután váltottak a napi Mozart-hallgatásra. „Eredményeink azt mutatták, hogy Mozart napi meghallgatása összekapcsolható a rohamok gyakoriságának csökkentésével az epilepsziában szenvedő felnőtt egyénekben” – mondja Dr. Rafiee. „Ez arra utal, hogy a napi Mozart-hallgatás kiegészítő terápiás lehetőségnek tekinthető az epilepsziában szenvedő betegek rohamainak csökkentésére.”

Az epilepszia a leggyakoribb súlyos idegrendszeri rendellenesség a világon, kb. 300.000 kanadait és 50 millió embert érint a világon összesen. Sokan szenvednek a rohamok miatt. A kezelés gyakran egy vagy több görcsoldó gyógyszert jelent. De a betegek 30% -ának a gyógyszerei nem képesek hatékonyan kontrollálni rohamaikat. „Mint sebész, örömömre szolgál, hogy az egyének részesülnek a műtét előnyeiből, ugyanakkor jól ismerem azokat a helyeket is, ahol a műtét nem lehetséges, vagy azokat, akiknek a műtét nem segít, tehát mindig keressük a javítás lehetőségeit.  A tünetek kezelése és az epilepsziában szenvedők életminőségének javítása elsődleges prioritás – mondja Dr. Taufik Valiante, a tanulmány vezető szerzője és az UHN Krembil Agyintézetének sebészeti epilepsziás programjának igazgatója. Mint minden kutatás, a miénk is sok kérdést vet fel, amelyekre izgatottan várunk további válaszokat.