Mit tegyünk, ha lerobbantunk külföldön?

Minden autós egyik legnagyobb rémálma, hogy a kocsi valahol külföldön adja meg magát, és áll meg az út közepén. Tetézve a bajt, ez rendszerint olyankor esik meg, amikor épp nyaralni visszük a családot, így nem elég, hogy lehetetlen helyzetbe kerülünk, de plusz problémaként arra is gondolnunk kell, hogy gyerek(ek) utaznak velünk és ők hogy bírják majd a tortúrát.

Sajnos tökéletes, egyetemes tanács nem igazán létezik arra vonatkozóan, hogy ilyen szituációban mit is kellene tenni, hisz ez mindig helyzetfüggő. Nagy különbséget jelent, hogy az autópályán robbanunk-e le, vagy tényleg az isten háta mögötti falu után száz kilométerrel, ahogy az sem mindegy, hogy beszéljük-e – legalább valamennyire – az adott ország nyelvét, vagy egyetlen szót sem értünk meg abból, amit a helyiek mondanak. Ezért aztán a legbölcsebb amit tehetünk, hogy amennyire csak lehet, előre felkészülünk a legrosszabb lehetséges forgatókönyvre. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha – lehetőleg teljes körű – asszisztencia biztosítást kötünk még az indulás előtt. Szerződéskötéskor nagyon figyeljünk a részletekre, mert nem mindegyik szolgáltató – nem mindegyik csomagjában – van például csereautóra lehetőség, sőt, sok esetben például a taxi térítés is csak rövid távra érvényes.

Mindenképpen olyan megoldást válasszunk, ami még a legnehezebb helyzetben is segítség, hisz ha megtörténik a baj, akkor általában a legrosszabb verzió válik valóra. Ezzel párhuzamosan érdemes alaposan átnézetni az autót mielőtt hosszabb útra indulnánk, hisz könnyen lehet, hogy így még időben fény derül valamilyen meghibásodásra. Ha meg akarjuk óvni magunkat a kínos helyzetektől, akkor lehetőleg ne hétvégére ütemezzük az utat, ilyenkor ugyanis sokkal nehezebb lesz intézkedni, és olyan szervizt találni, ahol foglalkoznak is a javítással, tekintve a legtöbb helyen ugyanúgy szünnap a szombat és a vasárnap. Ezen kívül azonban nem sokat tehetünk, és száz százalékig nem tudunk biztosra menni, ám ha ezekre a dolgokra figyelünk, akkor nyugodtan indulhatunk útnak, tudva, hogy megtettünk mindent a nyugodt utazás érdekében.