Mit kell tudni pontosan a horogkötésről?

A horgászat során a halfogás szerelmesei szinte minden esetben speciális kötéseket használnak. Ennek célja, hogy a kötés után minél kisebb szakítószilárdság csökkenést érjünk el, tehát a csomó meghúzását követően a zsinór ne vágja el saját magát.

[wp_ad_camp_1]

Mit kell tudni a horogkötésről? Minden horgásznak érdemes tisztában lenni az alapvető horogkötésekkel. A horgászok gyakorta használnak leader-eket, vagyis előtét vagy vezető zsinórt. Ezeket elsősorban akadós vagy kagylós terepen célszerű alkalmazni. A leader kötés nagyon népszerű, sokan használják. Maga a leader nagy teherbírású zsinór, mely rendkívül sima felülettel rendelkezik. Ennek előnye, hogy nehezebben sérül vagy szakad el.  Ugyanakkor akár fonott vezető zsinórokat is használhatunk, különösen, ha a kifejezetten magas szakítószilárdság elérése a cél. Ha két különböző alapanyagú zsinórt kötünk össze, akkor nagyon fontos, hogy a művelet közben egyik se sérüljön. Különböző átmérőjű, azonban azonos anyagú zsinórok összekötése esetén is fontos, hogy speciális horgász zsinór kötést alkalmazzunk.

Horgászat
Horgászat

A dobóelőke szintén egy speciális vezető zsinór, melyből kiváló horogkötés készíthető. Az ilyen 10-15 méter hosszúságú zsinór a dobás közbeni erőket veszi fel, ezáltal megvédve a vékony távdobó főzsinórt. Szintén népszerű megoldás a csomó kötés, mely viszonylag egyszerű. Arra viszonyt ügyelni kell, hogy a csomó simán csússzon a bot gyűrűi közt. Emellett a szerelék szakítószilárdsága is lényeges, ugyanis a zsinór megkötése után sem csökkenhet ennek értéke, mivel ez könnyen a hal elvesztéséhez vezetne. Ha bővebb információkra van szüksége a helyes horogkötéseket illetően, akkor érdemes ellátogatni a halcatraz.hu webáruházba, ahol a csomókhoz szükséges zsinórok is beszerezhetők!