Mit kell tudni a méhszájsebről?

Ez a megnevezés tulajdonképpen csak a köznyelvben létezik, amely alatt leggyakrabban a cervicalisatio nevű elváltozást értik. Ezért is javallott, hogy a kezelőorvossal tisztázzuk, hogy mi is található a méhszájon pontosan, ugyanis csak így kerülhetjük el a félreértéseket.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben ez a probléma áll fent, akkor a méhszájon egy jellegzetes, pirosas, rózsaszínes bolyhos felszínű elváltozás található meg, amely egy nőgyógyászati vizsgálat során akár szemmel is láthatóvá válik. Az elváltozás lényege, hogy a méhnyak csatornában jelen lévő hengerhámsejtek, mintegy kikúszva a méhszáj felszínére a méhnyak felszínét borító laphámsejteket kissé kiszorítják. Ezzel tudjuk magyarázni azt a jellegzetes képet, amely a vizsgálat során az orvos elé tárul. Tulajdonképpen ezért is megtévesztő a seb elnevezés, ugyanis hámhiány nem alakul ki, a seb pedig azt jelentené. Ez a jelenség igen gyakran fordul elő, főként fiatal korban. Jelentkezhet fogamzásgátló szedése mellett, illetve terhesség során is.

Méhszájseb műtét
Méhszájseb műtét

Ám önmagában a megjelenése bármely életszakaszban áll fenn, nem jelent semmilyen kórosat. Jellegzetesen a hüvely normál, savas pH-jának, kémhatásának a változása. Vagyis amennyiben lúgosabbá válik a hüvely, akkor állhat elő ez a jelenség. Ennek az oka az lehet, hogy a méhnyak lúgosabb közeget tűrő hengerhámja ilyenkor kikúszik a méhszáj felszínére. A jelenség nem egy-két nap alatt alakul ki, sokkal inkább heteket vagy hónapokat vesz igénybe. A hüvely pH változásával gyengülhet a hüvely normál flórája, így különféle fertőzések alakulhatnak ki. Melynek következménye az lehet, hogy az érzékenyebb hengerhámmal borított felszín könnyen gyulladttá válhat. Ennek következménye, hogy kisebb behatásokra is vérzés indulhat meg.