Mire ügyeljünk, mielőtt nekilátunk kifesteni otthonunkat?

Számtalan oka lehet annak, hogy ha valaki úgy dönt, hogy az otthona kifestését nem bízza szakemberekre, hanem inkább saját maga csinálja meg. Közrejátszhat a spórolás, vagy épp az, hogy a saját, egyedi ötleteit maga szeretné megvalósítani, a lényeg az, hogy ha egyszer rászánjuk magunkat arra, hogy a magunk kezébe vesszük az ecsetet és a hengert, akkor jó, ha tudjuk, hogy pár apróságra odafigyelve nagyban megkönnyíthetjük az egész folyamatot.

Az első lépés minden esetben az legyen, hogy megvizsgáljuk a falak állapotát. Ahol kell, ott javítsunk, és persze csiszoljunk, hogy szép, hibamentes, egyenletes falra kerüljön majd fel a festék. Ez a rész a legkevésbé kellemes, ám nem szabad elspórolni, hisz ki akarna éveken keresztül hibákat nézegetni a frissen le kent falain. Ha ezzel megvagyunk, azaz festésre előkészítettük a felületeket, akkor következzen magának az anyagnak és persze a színeknek a kiválasztása. Ezt a lépést semmiképp se kapkodjuk el, hisz jó esetben hosszú évekre meghatározza otthonunk hangulatát egy-egy szín.

Nyugodtan kérjünk tanácsot a festékboltban, vizsgáljuk meg a mintákat, és azt se felejtsük el, hogy azokban a helyiségekben, ahol nagy esélye van a koszolódásnak, lehet, hogy érdemes mosható festékkel dolgoznunk. Ha kiválasztottuk a színeket és mindegyikből megvan a szükséges mennyiség – ebben is tud segíteni egy szakember, feleslegesen ne vegyünk többet, mint amennyi kelleni fog -, akkor alaposan takarítsunk ki, a minimálisra redukálva a pormennyiséget a helyiségekben. Ez igaz mind a falakra, mind pedig a többi felületre. Gondoljuk át alaposan, hogy milyen egyéb szerszámokra, eszközökre lesz szükségünk és szerezzük be, ami hiányzik. Ne festés közben kelljen folyamatosan beszerezni ezeket, mert az rendkívül bosszantó tud lenni. Ha minden összeállt, akkor pedig nekiláthatunk a festésnek, persze azt fontoljuk meg, hogy vannak-e olyan falak a lakásban, amelyet érdemes a színezés előtt inkább alapozóval le kenni, hisz nem egyszer nagyon sokat dob a végeredmény minőségén. Innen pedig már csak türelemre és kitartásra, no meg adott esetben némi kreativitásra lesz szükségünk, és otthonunk nemsokára csodák színekben fog pompázni.