Milyen hatással van a kemény víz a csatornavezetékekre?

Magyarországon alapvetően kemény vagy nagyon kemény a vezetékes víz. A kérdés már csak az, hogy ez milyen hatással van a lefolyókra és a csatornavezetékekre. Az alábbiakban ennek járunk utána. A kemény víz ugyanis számtalan problémához vezethet.

[wp_ad_camp_1]

A kemény víz hatásairól a csatornavezetékre nézve itt érhet el bővebb információkat! Nagyon könnyű észrevenni, ha otthonában kemény a víz. Ha otthonában valóban kemény a víz, akkor a vízkő nyomokat hagy az edényein. Ezzel ellentétben a csatornarendszerben a kemény víz okozta problémák nem jelentkeznek azonnal, ugyanakkor annál makacsabbak. A kemény vízzel az a legnagyobb probléma, hogy vízkővel jár, ami nagyon könnyen nyomot hagy a vezetékekben és a lefolyókban. A vízkőképződés oka a vízben lévő kalcium, ami a víz párolgása során krétaszerű maradékként marad, mint vízkőre utaló jel. Ha vízkőre gyanakszik, akkor érdemes ellenőrizni az olyan berendezéseket, ahol a vízkő lerakódhat, például a kazánok, központi fűtés, vízforraló, valamint a csatornarendszerekben is megjelenhet a vízkő, ami különösen nagy probléma.

A kemény víz többféleképp hatással lehet a csatornára. A vízben lévő ásványi anyagok korróziót és vízkőképződést okozhatnak, azonban ezt egyáltalán nem könnyű felismerni. Viszont a rendszeres ellenőrzés, különösen a kamerás csővizsgálat által a szakemberek hamar fényt deríthetnek a problémára. A szappan alapú termékek a kemény vízzel keveredve különösen nagy problémát okozhatnak. Éppen ezért érdemes inkább környezetbarát termékeket használni, mivel ezek kevésbé károsak a környezetre és a csatornarendszerre. Bővebb információkat érdemes ellátogatni a dugulaselharitas-mesterek.hu weboldalra, ahol tájékozódhat!