Milyen hatással lehet a gyerekekre a LEGO?

A LEGO egy igen régi és közkedvelt játék a gyerekek körében. Amely cseppet sem meglepő, hiszen nagyon izgalmas lehet, hiszen az építésnek egyedül csak a fantáziájuk szabhat határt.

[wp_ad_camp_1]

Nagyon sok gyermek áhítozik arról, hogy egy újabb szülinap, névnap vagy bármilyen más ünnep alkalmával vajon kerül-e a csomagba egy újabb szett. Ám most nézzük meg, hogy milyen jótékony hatásai is lehetnek ennek a játéknak a gyermekünkre, ha úgy döntünk, hogy eleget teszünk a kívánságainak. Gondoljuk csak végig, egy legóval játszó gyermek mit használ legtöbbet? Hát a kezeit, illetve a fejét. Ugyanis meg kell fogni, ki kell választani a legmegfelelőbb formát, színt, mellyel tökéletes lehet az építményünk. Így a gyermeknek szüksége lesz a finommotorikára, szín és formafelismerésre, szem és kéz koordinációra és még erőadagolásra is egyben. A gyerekek, amikor legóval játszanak, akkor az izmok, az ujjak, illetve az ujjízületek is aktívan dolgoznak. Ez azért is olyan fontos, mivel a gyerekek finom-motorikája az, amely leginkább korfüggő. Vagyis a legtöbb fejlődést 3-4 éves korban érhetjük el.

LEGO
LEGO

Amennyiben erre kiskorukban nagy hangsúlyt fektetünk, akkor ez később visszaköszönhet pl. az íráskészségben. A gyerekeknél nagyon hasznos lehet a korán elkezdett célirányos, ám játékos fejlesztés. Ezen felül arra is oda kell figyelni, hogy ez a fejlesztés rendszeres és folyamatos is legyen egyben. A kicsik fejlesztésében nagy segítségünkre lehet pl. a LEGO DUPLO. Melyek nagy kockák, így a legkisebbek számára is biztonságos lehet az általuk végzett játék és építkezés. Amennyiben a gyerekek egész kicsi koruknál fogva játszanak építőkockákkal, akkor akár a napi 10-15 perces játék is nagy hasznosnak bizonyulhat. Hiszen sokkal hamarabb kifejlődhet a megfelelő és szükséges finom-motorika.