Milyen esetekben beszélhetünk extrém takarításról?

Az általános, hétköznapi vagy heti takarítási feladatokkal a többség tisztában van, illetve sokan tartanak egy-egy nagyobb ünnep előtt nagytakarítást az otthonukban. Sokan úgy tartják, hogy tiszta otthonban igazán jó élni, ugyanakkor vannak, akiknél valamilyen okból kifolyólag hosszú időn keresztül, akár több évtizeden át nem kerül sor erre a tevékenységre.

Extrém takarítás abban az esetben jöhet szóba, amikor a hagyományos módszerek és tisztítószerek már nem állják meg a helyüket, mert például olyan szintű szennyeződés alakult ki az idők során, hogy speciális gépekre, vegyszerekre van szükség. Az extrém takarítás egy meglehetősen tág fogalom, mely nagyon sok esetet magába foglal. Az viszont minden esetben igaz, hogy a nagymértékű szennyeződés eltávolítása sokszor rendkívül megterhelő vagy épp otthoni tisztítószerekkel lehetetlen. Ilyen lehet az emberi és állati ürülék takarítása, a komolyabb szennyeződések, a gyűjtögetők otthonának rendbetétele, a kisállat tetemek elszállítása vagy a halottak után való takarítás. Utóbbi különösen érzékeny téma, főleg a hozzátartozók számára. Az elhunyt szobájába, lakásába akkor is nehéz belépni, ha tisztaság uralkodik odabent és az elhunyt rendszeresen takarított.

Ez még nehezebb, ha az elhunytat vagy napok vagy hetek után találták meg, esetleg a takarítást is hosszú ideje mellőzte fizikai állapota vagy egyéb ok miatt. Ilyen esetben egyetlen hozzátartozónak sem kellene ezzel a nehéz feladattal megbirkózni. Ráadásul súlyos esetben akár fertőzés veszély is felléphet, ezért csak megfelelő védőruhában kezdhető meg a munka. Az oszlásnak indult test szagát nem lehet szellőztetéssel és különféle illatszerekkel eltüntetni, így ózongenerátor általi fertőtlenítésre van szükség, a teljeskörű fertőtlenítés és a szagok eltüntetése érdekében.