Miért kell a testmozgás?

A testedzés/testmozgás felszabadítja a test saját termelésű fájdalomcsillapítóját, az endorfint. Testmozgással szabályozható a stressz és a depresszió. Átmeneti felüdülést jelent, és fokozza az önbecsülést. A megemelkedett testhőmérséklet csökkenti az izomfeszültséget.

[wp_ad_camp_1]

A jókedv is fokozódik. Bárminemű mozgás, serkenti a vér áramlását az agyba, ezáltal jó hatással van a memóriára. Lassítja a központi idegrendszer elfajulását, ami lassabb reflexekhez és gyengülő mozgáskoordinációhoz vezethet. Növeli az izmok méretét és erejét, fejleszti a tüdőt, mind e mellett a mentális egészséget is. Minden mozgásforma jót tesz a vérnyomásnak. Igaz, a szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy az extrém magas vérnyomásban szenvedők csak felügyelettel végezzenek testgyakorlást.

Testmozgás
Testmozgás

Megfigyelhető, hogy azok, akik rendszeresen mozognak kevesebbszer betegszenek meg, és ha mégis megfáznak, könnyebben meggyógyulnak. Mivel az életmód nagy hatással van bizonyos állapotokra, pl. a cukorbetegségre, a testmozgás csökkentheti az inzulinigényt, a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ami azért fontos, mert a cukorbetegeknél gyakoribb a keringési betegségek kialakulása.

„Már egy kevés testmozgás is javítja a szívet” – mondja Dr. William Kraus, a Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa a New England Medical Journalben megjelent cikkében. Ehhez egy tempósabb séta is hasznos lehet. Tehát ha más testedzést nem is végzünk, de napi 30 perc sétával magunk is tapasztalni fogjuk a fenti tényeket.

A mozgástól  – így a sétától is –   pszichológiailag: jobban érezzük magunkat a bőrünkben, másrészt fizikailag: javul a keringés,  az egész test oxigén-és tápanyagellátása, nem beszélve arról, hogy segít még az alvási problémák leküzdésében is.