Mi az étkezési kultúra?

Az étel a nagy egységesítő eszköz, amely összeköt bennünket a kultúrák és generációk között. Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy főztünk valamit,  ami emlékeztetett bennünket a gyermekkorra, vagy  elkészítettünk egy ételt, amelyet külföldön ettünk.

[wp_ad_camp_1]

Az ételek szó szerint elvisznek minket egy másik időbe, egy másik országba, egy másik kultúrába anélkül, hogy elhagynánk az étkezőasztalt, ezért az étkezési kultúra olyan fontos dolog, hiszen mi, mint emberek, képesek vagyunk összekapcsolódni általa és kapcsolatban állni egymással. Az étkezési kultúra az élelmiszerek előállítását, forgalmazását és fogyasztását körülvevő gyakorlatokra, attitűdökre és hiedelmekre, valamint a hálózatokra és intézményekre utal. Az étkezési kultúra tehát az a kapcsolat, hiedelem és tapasztalat, amely az ételekkel és az élelmiszerrendszerünkkel kapcsolatos. Magában foglalja kulturális örökségünket és etnikai hovatartozásunkat, de nem korlátozódik erre.

Ételkultúránk ugyanúgy vonatkozik etnikai kulturális örökségünkre, mint környezeti kultúránkra és arra, hogy a környező körülmények hogyan befolyásolják az általunk fogyasztott ételeket és azt, ahogyan megtapasztaljuk őket. A világon számos különféle étkezési kultúra létezik, néhányuk jellegzetesebb és globálisan híresebb, mint mások, vannak amelyek ritkán hagyják el regionális környezetüket, de ugyanolyan fontosak a befolyásolt helyi közösség számára. A világ különböző táplálkozási kultúráit számos tényező befolyásolja, de vitathatatlanul az is ide tartozik, ahogyan a különböző étkezési-kultúrák speciális összetevőket és fűszereket használnak az ételkultúrájuk meghatározására szolgáló egyedi ízprofilok kiváltására. Ez az oka annak, hogy az élelmiszerkultúrák különböző régiókban is egy-egy országon belül eltérőek, attól függően, hogy milyen tájjal, időjárással rendelkeznek az egyes régiók egyedileg.