Mi a sikeres kapcsolat titka?

Minden ember vágyik a biztonságos, boldog párkapcsolatra. A megismerkedéskor még minden csodás, hajlamosak vagyunk a párunkat tökéletesnek látni, úgy érezzük, hogy a szerelmünk egy életen át fog tartani. Hogy később se érjen keserű csalódás, tenni kell a boldog kapcsolatért.

A szerelem hosszabb ideig megőrizhető, ha a párkapcsolatban mindkét fél párhuzamosan, azonos irányban fejlődik, ha a kapcsolat határai rugalmasak. A sikeres kapcsolatban a felek különbözőségeik ellenére jól tudnak együtt élni, elég személyes teret és szabadságot adnak egymásnak és saját maguknak is, valamint elfogadják saját és partnerük igényeit és korlátait. A sikeres párkapcsolat titka a hatékony konfliktuskezelés. Az együttélés során folyamatosan keletkeznek konfliktusok, amelyeket meg kell oldanunk. Ha egyáltalán nincs konfliktus, az arra utalhat, hogy az egyik fél feladta a párkapcsolatban az egyéniségét. A párkapcsolatban jelen lévő problémák lehetőséget adnak a fejlődésre, változásra.

Fordítsunk időt egymásra! A sikeres kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy minőségi időt töltsünk párunkkal, sétáljunk kézen fogva, vagy menjünk színházba, kiállításra, a lényeg, hogy mindketten élvezzük az együtt töltött időt. Soha ne kritizáljuk párunkat, helyette dicsérjük meg, ha valamit jól csinált. Mondjuk ki gyakran, mennyire szeretjük a párunkat, így mindig tudni fogja, mit érzünk iránta. Bölcs öregek mondják: nem szabad haraggal lefeküdni, érdemes a problémákat lefekvés előtt megbeszélni, ne hagyjuk, hogy a konfliktus nyugtalan éjszakát okozzon. Apró figyelmességekkel is örömet szerezhetünk párunknak: egy email ebédidőben vagy egy gyors telefon képes a párunk napját feldobni. És végül: sok-sok ölelés. Az öleléstől boldogabbak leszünk, megnyugtat, a napi stresszből fakadó feszültség is elillan egy forró öleléstől.