Mi a plankton és miért játszik fontos szerepet a Föld ökoszisztémájában?

A plankton egy különleges mikroszkopikus élővilág, amely a vízben található, és alapvető fontossággal bír a Föld tengeri és édesvízi ökoszisztémáiban. Bár sokan nem is gondolnak rájuk, ezek a mikroszkopikus organizmusok kulcsszerepet játszanak a Föld életének fenntartásában és szabályozásában.

A plankton egy csoportba tartozó mikroszkopikus vagy apró szervezet, amelyek nem vagy csak korlátozottan képesek ellenállni az áramlásnak, ezért sodródnak az áramlattal. A plankton rendkívül változatos, és két fő kategóriába sorolható. A Fitoplanktonok mikroszkopikus növények, amelyek fotoszintézissel képesek saját energiájuk előállítására. A fitoplankton az óceánok és édesvizek napenergia-átalakítói, mivel a fotoszintézis során oxigént termelnek, és a környezetükből felvett szén-dioxidot átalakítják szerves anyaggá. A Zooplanktonok kis méretű, állati eredetű planktonok, amelyeket áramlatok hordoznak. Az elágazó planktonvilágban az algák, rotiferek, tengeri csillagok, apró rákok, és más organizmusok is megtalálhatók. A fitoplankton, különösen az algák, fotoszintézis útján oxigént termelnek, ami elengedhetetlen az élőlények életéhez. Az óceánok mintegy 50-85%-át a fitoplankton által termelt oxigén biztosítja, így a plankton az egyik legnagyobb oxigénforrás a Föld számára.

A zooplankton fogyasztja a fitoplanktont, ezáltal az energia továbbterjed a táplálékláncban. A zooplankton kisebb halfajták, rákok és egyéb tengeri élőlények fő tápláléka. Ezen keresztül a plankton alapvető az óceáni élelmiszerellátásban és a biodiverzitás fenntartásában. A fitoplankton az egyik legfontosabb szén-dioxid felszívó a Földön. A fotoszintézis során a fitoplankton elnyeli a légkörből a szén-dioxidot, és az óceán mélyebb rétegeibe juttatja. Ezáltal hozzájárul a globális felmelegedés mérsékléséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A plankton az elsődleges energiaforrás a tengeri élővilág számára. A kis méretű planktonikus organizmusok olyan élőlényeknek nyújtanak táplálékot, mint a bálnák, a tintahalak, a korallok, és még sok más tengeri állat.