Megfogó munkahengerek szerepe az automatizálásban

A pneumatikus működtetésű ipari megfogók csak néhány évtizede kaphatók a kereskedelemben. Ezt megelőzően a megfogó mechanizmusokat gépgyártók tervezték és gyártották pneumatikus munkahengerek és külső szerszámok kombinációját alkalmazva minden egyes alkalmazáshoz.

Napjainkban már sok gyártó kínálja saját kereskedelmi áruként tömeggyártásban készülő megfogóját, ám ezeknek egyedi jellemzőkkel történő kialakítása miatt a későbbiek folyamán más típusra váltás sokszor problémás. Erre a problémára megoldást nyújtanak a Next Evolution Kft. – NECH | Next Choice Pneumatics márkanév alatt forgalomba kerülő megfogói, amelyekről bővebb információt a Next Evolution – Industrial Compoments webshopban, a megfogók szekcióban talál.

A megfogók leggyakoribb célja az alkatrészek megfogása az automatizált gyártási és feldolgozó rendszerekben történő átvitelhez, behelyezéshez vagy összeszereléshez. A további felhasználások közé tartozhat az emberi jelenlétre veszélyes környezetben történő üzemeltetés is. A pneumatikus megfogók mozgását és működtetését úgy biztosítják, hogy sűrített levegőt vezetnek be a készülék kamrájába és egy dugattyút vagy egy rúdra erősített gördülő membránt hajtanak meg. A rúd eredő mozgását ezután mechanikusan alakítják át valamilyen megfogó mozgássá. Ezek a mozgások jellemzően szögirányú vagy párhuzamos mozgások. A párhuzamos kifejezés azt jelenti, hogy a fogófelületek párhuzamosak maradnak egymással a megfogó pofák mozgása során a szögmegfogóknál ez a rögzítési pont körüli sugárirányú elmozdulást jelent.  Megfelelően megtervezett és rögzített fogószerszámokkal ezek a megfogók meglehetősen nagy erőt tudnak kifejteni. Az erő általában egyenesen arányos mind a dugattyúra kifejtett nyomással, mind pedig a rudazat vagy billenőkar hosszával.

A különböző kialakítású megfogók felhasználására vonatkozó további részletekért látogasson a Next Evolution Kft. webáruházába, ahol bővebb, specifikus leírást olvashat ezekről a megfogókról, működésükről és javasolt felhasználási területeikről, illetve néhány kattintással meg is rendelheti őket.