Matrac kiválasztása okosan

Az ágy matraccal kapcsolatban számos tévhit kering az emberek körében, így érdemes tájékozódni mielőtt megvásárolnánk egy olyan matracot, mely hosszú időre hát- és derékfájdalmakat okoz.

[wp_ad_camp_1]

Matrac vásárlás során szem előtt kell tartani azt is, hogy milyen az alvásmódunk. Mindenképp feküdjünk rá a matracra, ne pedig egy másodperc után felpattanjunk, azzal a felkiáltással, hogy majd csak jó lesz. A pihentető alvás nagyon fontos, ugyanis, ha kényelmetlen a matrac, egész éjjel álmatlanul forgolódunk, akkor az hosszútávon komolyan rontja az életminőséget. Éppen ezért nem szabad elkapkodni a matrac kiválasztását. Fontos szempont, hogy fix vagy rugalmas rácsra kerül-e a matrac. Ha a bőség zavarában szenvedünk, akkor érdemes a kínálatot 3-4 olyan alternatívára szűkíteni, amik valóban szóba jöhetnek. A puding próbája az evés, a matracé pedig a fekvés. Az ágyat több pózban is próbáljuk ki. Feküdjünk hanyatt, de közben ne emeljük fel a fejünk és a lábunk se lógassuk le az ágyról. Hanyatt fekvés közben nyúljunk be a derekunk alá, hogy leellenőrizzük marad-e rés, ha igen akkor a matrac túl kemény, ami a gerinc deformálódásához vezethet.

Matrac
Matrac

A matracot oldalfekvésben is ki kell próbálni, főleg, ha gyakran fekszünk ilyen pózban. Ekkor leginkább a vállunkon és a csípönkön fekszünk. Ezeknek a testrészeknek kellőképp bele kell süllyednie a matracba, annak érdekében, hogy a gerinc ne hajoljon meg. Ugyanakkor a túl puha matrac sem szerencsés, mivel a gerinc ebben az esetben is meghajlik, csak épp másik irányba, mint a kemény matracnál. Matracot hosszú időre választunk, általában tíz évre. Hogy milyen az ideális matrac számunkra, az leginkább az alvóhelyzetünkön és a testsúlyunkon múlik. Érdemes ezen kívül az eladó segítségét is kikérni.