Luxemburg legszebb építészete

Luxemburg építészete valószínűleg a Kr. I. században virágzó kelta törzsig nyúlik vissza. Néhány rom maradt a római megszállásból, de az évszázadok során a legjelentősebb hozzájárulás az ország várai és templomai voltak. Ma valóságos építészeti fellendülés van itt, mivel Luxemburg gazdasági jóléte számos világszínvonalú épülettel megalapozza a pénzügyi, az uniós és a kulturális szektor fejlődését.

[wp_ad_camp_1]

Az ország egyik leghíresebb műemléke, az impozáns Vianden-kastély a 11. és 13. század között épült egy gallo-római castellum helyén. Kezdetben erődnek tervezték, négyszögletes tornyot, konyhát, kápolnát és nappali szobákat építettek hozzá 1100 körül. A 12. század folyamán új, tornyokat tartalmazó szárnyat építettek egy rangos új, tízszögletű kápolnával együtt. Ahhoz, hogy lenyűgözze a Luxemburgi Házat, a Vianden grófok egy új, kétszintes, 10-13 méteres palotát építettek a 13. század elején, egy csodálatos galéria segítségével rögzítve a kápolnához. A végső átalakításokra a 13. század közepén került sor, amikor az egész épületben bevezették a gótikus stílust.

Luxemburgban számos építészetileg is érdekes templom található. Az Echternach-apátság (700) a legrégebbi angolszász kolostor kontinentális Európában. Miután az eredeti épületek 1017-ben leégtek, új apátságot építettek. A templom eredetileg római stílusú volt, de a 14. és 16. században voltak gótikus kiegészítések. Luxemburg városának több jellegzetes hídja van. Az Adolphe hidat, amely összeköti az óváros központját vagy a Ville Haute-t a legújabb déli Gare kerülettel, Paul Séjourné francia mérnök készítette el 1902-ben. A hidat egy nagy központi boltív alkotja, amelyet mindkét oldalon kisebb boltívek szegélyeznek. A központi boltív 84,65 m (277,72 láb) fesztávolsággal akkoriban legnagyobb volt. A hidat jelenleg új villamosvonal befogadására szélesítik.