Levéltetvek elleni védekezés házi praktikákkal

A kedves szobanövényeinket egész évben óvjuk, ápoljuk és gondozzuk, egyszer csak mégis megjelennek a levéltetvek és megpróbálják felfalni a friss hajtásait. Ezt nem engedhetjük, azonnal megoldás után kell néznünk, hogy elvegyük a hívatlan vendégek kedvét a lakmározástól.

[wp_ad_camp_1]

A kerti növények esetében még reménykedhetünk, hogy a katicabogarak ellátják a feladatukat és megmentik a növényeinket a kártevőktől, de a szobanövények esetében magunknak kell megoldani a feladatot.

A világhálón jó ideje kering egy roppant egyszerű recept, ami rendkívül hatékonynak minősül a levéltetvek ellen. Az elkészítése nem okozhat gondot, hiszen a hozzávalók minden háztartásban megtalálhatók. Nem kell hozzá más, csak fél liter víz, két csapott evőkanál cukor, két evőkanál ecet és ugyanannyi mosogatószer. Bármilyen mosogatószer megteszi, amit éppen használunk. Az összetevőket össze kell keverni, majd megvárni, míg a cukor elolvad és kész is a hatásos szer a levéltetvek ellen.

Levéltetü
Levéltetü

A készítményt nyugodtan próbáljuk ki a növényeinken, semmilyen ártó hatással nem lesz rájuk. Ha mégis úgy látjuk, hogy a cukortól ragacsosak a levelei, illetve a mosogatószertől síkossá és habossá válnak, másnap a kád fölött tusoljuk le a növényt, esetleg törölgessük meg a leveleket nedves ruhával.

A fent említett keverék mellett számos más házi praktikáról is hallani lehet, amit érdemes kipróbálnunk. Az egyik ilyen megoldás az erős csalántea használata, amivel szintén le kell permeteznünk a leveleket. Azt azonban tudni kell, hogy a boltban kapható filteres csalántea nem feltétlenül felel meg a célnak. Sokkal inkább ajánlott magunk által gyűjtött csalánból készíteni a teát. Ha egyik „természetes” otthoni praktika sem válik be, az esetben a gazdasági patikákban kapható levéltetű elleni készítmények jelenthetnek megoldást.