Leonardo da Vinci, a zseni

Az elmúlt évszázadok során, éltek olyan személyek, akiket azóta sem felejtett el a világ, sőt, még mai napig beszélünk, tanulunk róluk. Egy ilyen személy volt Leonardo da Vinci is, aki a világ egyik legnagyobb polihisztorának számít. Bár sokan festőként ismerik, azonban Leonardo emellett tudós, hadmérnök, matematikus, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, költő, író és zeneszerző is volt egy személyben.

[wp_ad_camp_1]

Leonardo da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) Toszkánában született egy nótárius és egy parasztlány gyermekeként. Leonardót sokan nevezik a reneszánsz korszak legnagyobb festőjének, és a kor ember őstípusának, akit végtelen kíváncsiság jellemzett és ezt munkáin is láthatjuk. Már kis korában nagyon szerette tanulmányozni a természeti környezetét és érdeklődött a növénytan, illetve a biológia iránt. Nagyon szerette a madarakat és mindenképp meg akarta fejteni a repülés titkát is. Rengeteg olyan szerkezetet tervezett papíron, amiket repülőként képzelt el. Egy olyan zseniről van szó, aki képes volt az egyik kezével rajzolni és a másik kezével, visszafelé, tükörírással írni.

Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci

Rengeteg  tudományos írása volt a perspektíváról, festészetről, filozófiáról, anatómiáról. Életes során több évet töltött Milánóban, Firenzében és Rómában is, ahol nagyon sokat alkotott. Ahogy folyamatosan növekedett a tudása, egyre több minden érdekelte a csatornaépítéstől a fogszabályzáson keresztül a hidakon át szinte mindent meg akart fejteni. Az egyik leghíresebb festménye, a világszerte ismert Mona Lisa, amely 1503-1519 között készült és a párizsi Louvre-ban van kiállítva. A leggyakoribb vélekedés szerint a kép de Gioccondo feleségét, Lisát ábrázolja és ezt tények is bizonyítanak, Mások szerint viszont Leonardo édesanyja látható a képen. Sok elmélet született az évek során, a lényeg azonban az, hogy egy olyan zseni munkái maradtak ránk, aki élete során rengeteget alkotott.