Legaranyosabb házi kedvencek

Az állatok kiskorukban a legszebbek, majd az idő múlásával sokszor nagyméretűk miatt már nem annyira imponál a gazdiknak. Ezért mindig jól fontoljuk meg a házi kedvenc vásárlását.

[wp_ad_camp_1]

Legtöbb háztartásban kutyákkal, macskákkal, papagájokkal találkozhatunk, mint házi kedvenc. Ám manapság egyre elterjedtebbnek, számunkra elsőre nagyon érdekesnek tűnő házi kedvenc, amely nem más, mint a törpe malac. A törpe malac vagy más néven mini malac minden tévhittel szemben, nagyon intelligens és okos állat. Ennek a kis cukiságnak a tartása leginkább Amerikában terjedt el, Magyarországon kimondottan még nem jellemző. Viszont már Európában, azon belül is Hollandiában és Németországban már nagy mennyiségben tenyésztik. Számos fajtáját megkülönböztethetünk ezeknek a malacokból, de talán a legismertebb a vietnámi csüngőhasú. Ez a fajta kb. 60-100 kg-s nagyságot tudja elérni. A vietnámi csüngőhasú törpemalac tartása semmilyen bonyodalmat nem von maga után.

Vietnámi csüngőhasú
Vietnámi csüngőhasú

Nagyon tiszta állatok, így nem okozz gondot a házban való tartásuk. Társas lények, így igénylik az emberek társaságát, vagy ha van rá lehetőségünk, akkor párban tartsuk őket. Az állati ösztöneiben fontos szerepet játszik a túrás, ezeket úgy csillapíthatjuk, ha lakásban tartandó kedvencről van szó, hogy naponta sétáltatjuk és hagyjuk, hogy kiélje a vágyait. Mivel egy okos állatról van szó, könnyedén megtaníthatjuk vele, hogy mit szabad és mit nem, illetve, hogy hol van az ő helye. Arra is érdemes oda figyelnünk, hogy a lakásban található számára elérhető polcokon ne helyezzünk el értékes tárgyakat, mivel előfordulhat, hogy kíváncsiságából adódóan letúrja. A táplálása sem bonyolult, szinte mindent megeszik, de ma már kaphatunk kifejezetten törpe malacok számára készített tápot.