Kövirózsa számos jó tulajdonsága

Ez az a növény, melyet a népi gyógyászatban már legrégebb óta használnak. Gyakran találkozhatunk olyan megnevezéssel is, hogy fülfű, kőrózsa vagy éppen mennydörgőfű. A kövirózsa remek túlélő és alkalmazkodó képességgel rendelkezik.

[wp_ad_camp_1]

A növényhez egy különleges hiedelem is kötődik, ugyanis a IX. században Nagy Károly utasítására minden háztetőre kövirózsát ültettek, hogy megvédje az ott lakókat a villámlástól és a boszorkányságtól. Ezt a növényt a varjúhájfélék csoportjába soroljuk, mivel egy örökzöld pozsgás növény, melynek a leveleit hasznosítjuk a gyógyászati céloknál. A kövirózsa a legtöbb sziklakertben megtalálható, illetve napos helyeken, sziklákon tetőkön is előfordul. Több fajtáját is megkülönböztettünk, amely a leveleinek a színében mutatkozik meg. A kövirózsa leveleiben nagy mennyiségben megtalálható szénhidrát, citromsav, almasav, malonsav és különféle aminosavak is. Illetve megtalálható még benne kvercetint, kempferolt, flavon glikozidokat és cserzőanyagokat is.

Kövirózsa
Kövirózsa

Továbbá jelentős mennyiségben tartalmazz még C-vitamint és a nyálka tartalma is magas. Különböző gyógyhatással bír a szervezetünkre, mint pl. baktérium és vírusölő hatással bír. Továbbá hatékonyan használhatjuk fel szájüregi fertőzések, rovar és csaláncsípések, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, illetve ajakherpesz és futószemölcs leszárítása esetén is. A legtöbben arról ismerik, hogy a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti, melyet, ha a fülbe csepegtettünk, akkor rövid időn belül már érezhetjük a javulást. Amennyiben a levét egy egyszerű gyógyszertári krémbe keverjük bele, akkor használhatjuk májfoltra, vagy más bőrelszíneződések enyhítésére is. Napégés esetén is hatékony lehet, keverjük el a kipréselt virág egy evőkanál olajjal, vagy még jobb ha aloe verával.