Ismerkedés a Yakisugi technikával

Még ha nem is ismeri a technikát név szerint, valószínűleg látott fotókat a yakisugi iparvágányról. A nyugati világban a yakisugi szót Shou sugi ban néven ismerik, ami a japán szó félreértelmezése miatt jött létre. A Yakisugi egy évszázados technika, amely magában foglalja a fa felületének elszenesedését, hogy jobban ellenálljon a nedvességnek és tartósabb legyen.

„Számunkra a yakisugi olyan, mint a pezsgő a franciáknak”-mondta Satoshi Kimura, a japán Yakisugi cég operatív igazgatója. Az alábbiakban Kimura további magyarázatokat ad a yakisugi eredetéről és előnyeiről. A yakisugi technika rengeteg előnnyel jár. Kimura kifejtette: „A fa felületének égetésének technikája javítja a teljesítményt rossz időjárás esetén, megakadályozza a bomlást, a rothadást és a rovarfertőzést, és ellenállóbbá teszi a fát a tűzzel szemben.” Kimura megjegyezte, hogy az 1700 -as évek eleje óta az ácsok Japánban elszenesítik a japán cédrust – az úgynevezett „Sugi” -t az építéshez.

Az elmúlt 11 vagy 12 évben a technika Japánon kívül népszerűbbé vált – magyarázta. „Gyakran mondják, hogy ez az autentikus hagyományos japán hőkezelési eljárás az anyatermészet ajándéka, nem pedig tudományos építési módszer” – jegyezte meg Kimura. A yakisugi évszázadok óta csak Nyugat -Japánban volt népszerű, ahol Kimura szerint „figyelemre méltó tartóssága miatt” külső iparvágányokhoz és kerítésekhez használták a hagyományos japán házakon. ” A Yakisugi számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a tartóssága – magyarázta Kimura. „A Yakisugit ma nemcsak drámai és rendkívül elegáns, gyakran hüllő textúrájú, elegáns látvány készítésére használják, hanem hihetetlen tudományosan bizonyított előnyökkel is rendelkezik”-mondta. Ha megfelelően karbantartják, a technika 80-90 évig tart – tette hozzá, és megjegyezte: „Még mindig láthat néhány régi japán házat, amelyek több mint 120 éves Yakisugi szerkezetűek.” Ehhez képest a hagyományos faburkolat átlagosan mindössze 20-40 évig tart.