Így védekezzünk a hőség ellen az autóban

Ami a nyári forróságot és az autót illeti, az első dolog, ami mindenkinek bevillan az az a figyelmeztetés, miszerint soha ne hagyjunk kisgyermeket, vagy állatot a napon parkolt, bezárt gépjárműben.

A kocsi belseje ugyanis rettentő gyorsan képes felmelegedni és akár az ötven-hatvan Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, ami hőgutához és akár nagyobb tragédiához is vezethet. Ez teljesen egyértelmű óvintézkedés, nincs is rajta mit vitatni, ám mi a helyzet akkor, amikor a legforróbb napokat éljük, ám nekünk mégis el kell indulni a négykerekűvel, ráadásul akár hosszabb utakra is? Nos, amennyiben van garázsunk, akkor máris hatalmas előnyből indulunk, hisz egy kellemes hőmérsékletű autóba szállunk be, ha pedig abban még légkondicionáló berendezést is szereltek, akkor gyakorlatilag nincs is más tennivalónk, mint használni azt. Azonban mi van olyankor, ha se garázs, se légkondi, csak a forró autó és a rekkenő hőség párosa jutott osztályrészül?

A legjobb tanács, ami ilyenkor adható, az az, hogy mindenképpen parkoljunk árnyékos helyen. Sajnos ez nem mindig kivitelezhető, ráadásul ahol délután – amikor letettük a verdát – még árnyék van, egyáltalán nem biztos, hogy másnap is az lesz, amikor indulnánk. Ezt mindenképpen érdemes kitapasztalni, mert egy felhevült autót visszahűteni szinte lehetetlen. Ha mégis így járunk, akkor használjunk fényvisszaverő fóliát, legalább a szélvédőnél. Így ugyanis se a kormány, se az ülések nem melegszenek át, és végső soron az a legfontosabb, hogy a sofőr komfortosan érezze magát, amennyire csak lehet. A fóliának van még egy hatalmas előnye, mégpedig az, hogy védi a műszerfalat az átforrósodástól, ezáltal megőrzi annak szépségét, hisz nem csak a műanyag fakulhat meg hosszú távon, de a különböző ragasztások sem viselik jól a folyamatos direkt napfényt.